• Robotics;Notes - 01




    Chuuoutanegashima Lisesi'nin Robot Çalışmaları Kulübü kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Kulübün iki üyesinden biri olan Kaito Yashio yalnızca robot dövüşlerine ilgi duymakta, kulübün şu anki haliyle bile ilgilenmemektedir. Kulübün laubali ve işe yaramaz başkanı Akiho Senomiya ise devasa bir robot yapmak ve kulübün kapanmaması için uğraşmaktadır. Günlerden bir gün, Kaito daha sonra Kimishima Raporu olarak bilinecek arttırılmış gerçeklik notunu keşfeder. Notta, Kou Kimishima adındaki bir kişinin dünyaya karşı kurduğu komplo yazmaktadır.

    Beklentiye girmemeyi öğrendim. Ciddi anlamda güncel seri takip etmeye başladığım günden şu ana gelinceye kadar her fırsatta anime sektörü tarafından resmen terbiye edildim. Stüdyosu, yönetmeni, müzisyeni, animasyonu vs. hiç fark etmiyor. O beklenti dönüp dolaşıp adamı sırtından şişleyebiliyor.

    Steins;Gate geçen seneyi sallamış ve popülerlik anlamında net bir şekilde galip ayrılmışken (sevin ya da sevmeyin) adında noktalı virgül bulunacak her anime için mevcut bir pazar zaten hazırdı. Dolayısıyla R;N de duyurulduğu günden itibaren sürekli iştah kabartarak kitlesini parmak ucunda bekletmeye başlamıştı. Eh, ilk bölümü izledikten sonra sanırım hepimiz ayaklarımızı yere basabiliriz.

    Hemen laf sokmaya, gördüğüm birkaç tane abukluktan bahsetmeye niyetli değilim. Sırf moe açığını kapatmak için kondurulmuş kız karakterden ve onun yanındaki umursamazlığı sayesinde çok havalıymış gibi görünen oğlan karakterden ve bunların on yüz bin milyon baloncuklu klişelerinden de yakınmayacağım. Robotics;Notes'un benim canımı sıkan ve çok acemice bulduğum bir yanından dert yanacağım: Kaito ile Akiho'nun hangara girdikleri ve Gunvarrel'ı bize ilk kez gösterdikleri sahne.

    Bu sahneye kadar bölüm kendine has akışında ilerliyor. Bu, öyle çok da yenilikçi bir akış değil; hadi nazik olmayayım, basbayağı klişe bir akış ama mühim değil. O sahneye kadar biz karakterleri az çok tanımaya ve içlerinde bulundukları dünyayı gözlemlemeye başlıyoruz. Fakat hangara girip mechayı ilk gördükleri anda Kaito zaten Akiho'nun da bildiği mechanın şeceresini anlatmaya başlıyor. Bu zaten başlı başına bir hata zira madem her ikisi de bunu biliyorlar Kaito neden tekrar baştan anlatıyor? Cevabı çok kısa süre sonra veriliyor. Kaito içinden konuşarak bu bilgileri aslında bize aktarıyor. Tamam da o ana kadar Kaito serideki bir karakter, niçin dış ses anlatıcı rolüne de soyunuyor? Hikaye böyle anlatılmaz ki!

    Kaito o ana kadar içinden konuşsa eyvallah ama sırf biz seriye dair bir olguyu (Gunvarrel nedir, ne değildir) bilmiyoruz diye karakteri dışına çıkıp anlatıcı rolüne geçiş yapması nedir allasen?! Buram buram amatörlük kokuyor. Keza bu amatörlüğün farklı bir versiyonunu da bölümün sonlarına doğru Akiho'nun ağzından dinliyoruz, neyse bari bu seferki anlatım biraz daha yenilir yutulur cinsten. Gerçi Akiho, Gunvarrel'in çıkış noktası olan animeyi daha önce bin kez dinlemiş arkadaşına anlatırken ben de en az Kaito kadar sıkıldım ama olsun, hiç değilse seriye dair bir olguyu makul bir anlatımla öğrenmiş oldum.

    Neyse. Ben de biliyorum ki R;N ileride çok farklı noktalara gelecek ve yine biliyorum ki S;G kadar sevilen bir seri olmanın yakınlarında dolaşacak. Öyküsünü merak ettiğim için ben de izlemeye devam edeceğim lakin ne yazık ki en ufak bir beklenti kırıntısı bırakmayan bu açılış bölümünden sonra pek de meraklısı olmayacağım.

    3 Görüş:

    1. Ben açıkçası beğendim ilk bölümü (mecha dizayn terk olarak niteleyebileceğim Gunvarrel'i saymazsam), tokusatsu ve mechasever arkadaşlara bolca saygı duruşu vardı özellikle ve özellikle Kaito gözlüğünü çıkartırkene:

      "One does not care to acknowledge the mistakes of one's youth."

      repliğini söylerken sahneyi durdurup monitöre selam durdum. O sahnede Screenshot alıp Kaito'nun saçını sarı, gözlüğünü siyah yapacağım hatta. :)

      Stein's Gate ve Chaos Head'e göndermeler minimaldi ama ilk bölüm için kabul edilebilir. Bazen trivial göndermeler daha iyi olabiliyor. Son sahnedeki kızın zaman yolcusu olduğunu anlamak bariz olsa da şu an merakımızı cezbeden konu 3 serinin nne noktada kesişeceği olacak.

      Keyifli bir seri olacağının işaretlerini verdi ama ben olaya trivial açılardan baktığımdan herkes benimle aynı şeyi düşünmeyebilir.

      YanıtlaSil
    2. Anime hakkında pek bir yorumum yok da liselerini ismi ne kadar da uzun

      YanıtlaSil
    3. steins;gate benim ilk otuzuma rahatlıkla girecek çok sevdiğim bi animedir ama chaos;head'in 4. bölümünde suratıma tokat gibi inen "bu anime tırt" gerçeğinden sonra ";" animelerine daha temkinli yaklaşmayı öğrendim.

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi