• Blogdaki Problemler



    Blogda eksik gördüğünüz, görmek istediğiniz ya da görüp de beğenmediğiniz yanları bu mesajda tartışabiliriz. Lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin.



    İki ay süren anket sonuçlandı. Bir kez daha, oy veren herkese teşekkür ederim. Sırada sonuçlar hakkında neler yapıp yapmayacağım var.

    Anket sonuçları:
    1. İndirme linkleri de koy - 35%
    2. Popüler serileri yazmalısın - 20%
    3. Problemin kendisi sensin - 19%
    4. Site çok yavaş - 15%
    5. Tasarım daha iyi olmalı - 14%
    6. Diğer... - 14%
    7. Puanlara katılmıyorum - 12%
    1. İndirme linkleri de koy - 35%
    Ehm... Yok, hiç sanmıyorum. Neredeyse tüm http siteleri kapatılırken, açık olanlar da hayli düzensiz bir zemindeyken gereken tüm linkler burada mevcut. Günceller için nyaa ve tokyotosho, eskiler için de bakabt gayet yeterli. Üstelik üçünden de üye olmadan download yapabilirsin. Torrent kullanmayı bilmiyorsan ya öğrenmeyecek kadar tembelsin ya da firewall arkasında mahsursun. Her iki durumda da takdir edersin ki sorumluluk bende değil. Yine de illa http indirmekte inat ediyorsan Rei'nin blogunu takibe alabilirsin.

    2. Popüler serileri yazmalısın - 20%
    Cidden mi? 1200'den fazla post yazdım, zaman zaman da "o malum" popüler seriler hakkındaki görüşlerimi kaç kez tekrarladığımı bilmiyorum. Neyse, gözünden kaçmış olabilir belki: One Piece, Naruto, Bleach, Fairy Tail izlemiyorum, izlemeyi düşünmüyorum.

    3. Problemin kendisi sensin - 19%
    Canımsın.

    4. Site çok yavaş - 15%
    Bir yavaşlık var, haklısın ama "çok yavaş" da değil yani. Google Developers 91/100 veriyor. Bazı ayarlamalarla yüklenme süresini kısmaya çalışırım fakat yine bu seviyede olacaktır.

    5. Tasarım daha iyi olmalı - 14%
    Olabilir de. Gerçi bu aralar uğraşamayacak kadar tembelim ama önerilere açığım.

    6. Diğer... - 14%
    E, muhakkak. Yorum bırakaydın iyiydi.

    7. Puanlara katılmıyorum - 12%
    Valla ben de bazen katılmıyorum. MAL listemle blogdaki arasında aynı animeler için ciddi farklar var. Kısmet diyelim.

    7 Görüş:

    1. Mesela her sezon öncesi bir anketle neleri bloglayacağını okuruna danışabilirsin. (Tabii kendi yazmak istediklerini yazmaya devam ederek)

      Sonrasında "nadiren" geç blogladığın seriler oluyor. Aslında muzradip değilim. Benim anime izleme amacım eleştirmek/bloglamak olmadığı için çok dikkatli bir şekilde ayrıntılara odaklanmıyorum. Haliyle kaçırdığım noktalar oluyor. (Another serisindeki görüşlerinle kesin olarak farkettim. O kadar küçük ayrıntılarıda farketmemek doğal değil mi?) Yani benim dikkatim olduğunu düşünerek işin ayrıntılarını senden öğrenip animeyi çok farklı açılardan yeniden anlamlandırıyorum o yüzden bazı animeleri izlediğim gün yorumunu görmek istiyorum.

      Bencillik gibi mi göründü sanki? Aha evet. Seninde bir sosyal hayatın var tabii ki. O yüzden üstteki paragrafı sadece bol ayrıntılı animeler için yazdığımı belirteyim.

      YanıtlaSil
    2. Sezondan hangi serilerin blogda görülmek istendiğini sormam gerekir, o konuda haklısın. Bundan sonraki sezonlarda uygulayacağım.

      Öyle seriler de yılda anca 1-2 kere çıkıyor (geçen yıl Penguen, Steins;Gate; bu sene Another) ve o serilerin bölüm kritiklerinin tek gecikme nedeni yazma sürecinin uzun sürmesi (bir Penguen yazısı molalarla birlikte 3 saat sürmüştü) yoksa o kadar güzel animeler yayınlanırken sosyal hayat falan hak getire diyorum :) Bazense yazdığım yazıları blogspotun dingillikleri yüzünden yeni baştan düzenlemek zorunda kalıyorum, onun da etkisi oluyor.

      Ama illa blog üstünden iletişim kurmaya gerek yok. Twitter, MyAnimeList ve mail aracılığıyla da konuşabiliriz.

      YanıtlaSil
    3. Sadece güncel serilerin değil daha önce yayınlanmış, bitmiş serilerin bölüm bölüm değilde genel olarak hakkında yazılar daha sık olsa güzel olur.

      YanıtlaSil
    4. Evet, yakında buna daha fazla ağırlık vermeye başlayacağım. Güncel serilerden maksimum 5-6 tane seçip her hafta eskilerden bir seriyi incelemeye çalışacağım. Yazılarını görmek istediğin(iz) animeleri de buradan belirtebilirsin(iz).

      YanıtlaSil
    5. dostum blogunu rss den sürekli takip ediyorum. blogger ile uğraşmış biri olarak (domain/host işlerinden anlıyorsan ya da çevrende yardımcı olacak nakamaların var ise) domain-host ve dle-news cms benzeri bir yapıya geçmen en iyisi olur. içerik ve kitle bakımından sorunun olduğunu düşünmüyorum. blogger ile yapabileceklerin bi yere kadardır ve daha ilerisi çok zorlar.

      dle bir rus haber scriptidir, çoğu warez site bunu kullanır maalesef:) fakat esnek ve hafif bir yapıya sahiptir. wordpress ya da joomlaya benzemez (bunlarıda kullanabilirsin tabi). müdavimlerin üye olabilir, ekstra (anket sonuçlarında dosya istekleri çoğunluktaydı) şeyler eklediğinde üyelerin katkısı olabilir. en önemlisi insanların sadece okuyarak ve yorum yaparak takip ettikleri günlük formatının dışına çıkabilirsin.

      YanıtlaSil
    6. Detaylı önerin için teşekkürler :)

      Biraz araştırma sonucunda anladığım kadarıyla önerdiği sistem daha portal benzeri altyapılar için kullanılan bir uygulama. Böylesi bir formatı benimseyip sürdürebilmem için mutlaka içerik girecek insanlara ihtiyaç duymam gerekir. Bu da hem benim bu blogu tutmaya devam etme amacıma ters düşüyor hem de kapasitemi aşıyor.

      Yandaki anket aslında bir bakıma kitle analizi içindi: İnsanların beklentilerini tartma adına koymuştum. Orada istenenlerin hepsini yerine getirmeyi düşünmüyorum ama ufak tefek ayarlar yapacağım. Blogun ilk zamanlarında yazdığım, bölümün adına göre otomatik download linki geliştiren bir script vardı. Tema değişikliği vs. derken o scripti kaybettim, şimdi de baştan yazmaya çok üşeniyorum :)

      YanıtlaSil
    7. rica ederim :)
      bahsettiğim scriptin genel kullanımına pek takılma :) kullanmadığın modülleri devre dışı bırakırsın olur biter. bu scripti sana önermemin sebebini nasıl anlatsam?

      öncelikle normal bir site scripti olarak kullanabilirsin. senin yayın formatına uyacak en güzel özelliği ise basit özel formatlı içerik kategorisi oluşturma sistemi (Custom Article Fields-sanırım türkçe en uygunu bu). örnek verecek olursak.
      Anime tanıtım kategorin var. bu kategoride standart (kitap sitesi gibi düşünebilirsin) girdiğin datalar belli diyelim. afiş, başlık, tür, konu, bölüm sayısı vs. Anime Tanıtım kategorisi oluşturuyorsun, bu kategori için Custom Article Fields bölümünden bahsettiğim data bölümlerini ekliyorsun. Bu kategori içinde ayrı bir tema parçası oluşturuyorsun. (kategori ayarlarından bu temayı seçiyorsun. tasarım vs. sana kalmış.) bundan sonra bu kategoride yazı yazacağın zaman bu kategorileri dolduracağın bölümler otomatik olarak karşına çıkıyor. sen sadece bilgileri ekliyorsun ve belli standartta yazın yayınlanıyor.

      Sisteme alıştığın zaman daha fazla geliştirebilirsin. Bu kategoride yazı yazma ya da anime ekleme iznini belli bir üye grubuna da açabilirsin.

      Bu sistemin daha gelişmişi drupal da mevcut fakat o sistem ayrı bir uzmanlık istiyor. Tema geliştirmesi ve güvenlik güncelleştirmeleri ise ayrı bir problem.

      Wordpress de ise eklentiler ile bi yere kadar oluyor ve sistem arapsaçına dönüyor.

      Joomlanın son versiyonunda böyle bişiy varmı haberim yok, eklenti ile oluyormu onuda bilmiyorum.

      Tüm işi kendine yüklemene gerek yok. Sen altyapıyı oluşturduktan sonra emin ol içerik ve data konusunda yardımcı oluacak insanlar çıkacaktır.

      Tabi bu bahsettiklerim zaman ve emek isteyen işler. Durumunu bilmediğim için bişiy demem yanlış olur. + bir fikir vermek istedim.

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi