• Another - 10



    Yemin ediyorum, basit düşünme yeteneğimi kaybettim. Dokuz hafta boyunca teker teker, geçtiğimiz hafta dokuzunu birden ve yeni bölümü dün gece iki kere izledikten sonra şunu diyebilirim ki Another kafamı çorbaya çevirdi. Öyle ki Another'ın kim(ler) olabileceğine dair bir değil, birkaç tane teori üretir oldum. Sanki bir tanesi yanlış çıkarsa diğeri hazırda dursun diye.

    Birbirine bağlayamadığım pek çok detay kalacağının farkındayım ama ilk teoriyle hemen başlayalım.



    Another kim?
    Ölü olan ve bunun farkında olmayan değil, canlı olan ve bunun bilincinde olan; yani Kouichi ile Mei. Geri kalan herkes ölü.

    Lanet aktifken gerçek sürekli değiştiriliyor (bu bölümdeki kasette söylenmeyen isim, kütüphanedeki yıllık vb.), daha doğrusu insanlar gerçeği göremiyor, erişemiyorlar... algılayamıyorlar. Peki ya rüyalar? Kouichi'nin daha önceki iki rüyasını hatırlayalım ve üstüne bu bölümün başındaki Izumi ile Kouichi'nin rüyadaki tanışıklıklarına dikkat edelim. Kouichi'nin babasının, Kouichi'nin 1,5 yıl önce Yomiyama'ya geldiğini söyleyişini hatırlayalım, sonra da Izumi'nin "seninle daha önce tanışmamış mıydık?" demesini.

    Şimdi... Kouichi gerçekten 1,5 yıl önce bu kasabaya geldi ve yine hastaneye yatmıştı (üzerindeki kıyafet ilk bölümde giydiği hastane kıyafeti). Izumi ile o gün tanıştılar. Asıl ilginç olansa Kouichi'nin babası aynı hastalık yüzünden iki kez rahatsızlanmıştı. Kouichi de kasabaya yeni gelişinde ikinci kez aynı rahatsızlığı geçirmiş oldu.

    Neyse. Biraz hızlanıp herkesin ölü olduğunu sadece rüyalara bağlamadığımı da açıklayayım. Matsunaga'nın kasette söyledikleri şimdiye kadarki ölümlerin aslında birer cinayet olabileceklerini gösteriyor. Bu kasette anlatılanları bilen biri bu cinayetleri işlemiş olabilir. Hepsinden önemlisi Mei'nin yeşil gözü. Eğer gerçekten doğruyu söylüyorsa (ki inanıyorum ona) okulda sürekli göz bandı takmasının bir nedeni var: Ölüleri görmemek. 1973'teki fotoğrafta gördüğü Yomiyama Misaki'nin halini düşününce ben de olsam hiçbirini görmek istemezdim.



    Another kim?
    Geçen hafta seriyi yeni baştan izlerken ölenlerin çetelesini* tuttum (insan takıntılı olmayagörsün). İlk bölümde Mei ile Kouichi'nin asansördeki karşılaşmalarından sonra Mei morga doğru gidiyordu. Üçüncü bölümde hemşire Mizuno'nun telefonda söylediği üzere o gün ölen kızın adı Misaki Fujioka idi. Daha sonra (veya önce, tam hatırlamıyorum sırasını) Mei Misaki, o gün elinde kuklayla gittiği morgda yatan kişinin kuzeni olduğunu söylemişti. Şimdi o kızın aslında Mei'nin ikiz kardeşi olduğunu öğrendik. Bu bilginin ışığında lanetin zaten Mayıs'tan önce başladığını biliyorduk (Mei de bu bölümde bu gerçeğin altını çizdi sadece).

    Demek ki Kouichi sınıfa henüz gelmemişken, yani ekstra öğrenci devreye girmemiş ve Another'ın sırası boş dururken bile lanet başlamıştı. O halde sınıfın içinde ekstra olan biri zaten vardı. Sınıftaki sıralarda 1 kişilik boşluk olduğuna göre bu kişi öğrenci değil, bir öğretmendi. Sınıf hocası zaten kendini deştiğine ve lanet devam ettiğine göre Another olmaya şu an en yakın olan kişi Mikami Hoca.



    Detaylar:
    1- Yemek sırasında Kouichi'nin "Neden?" diye sormasına ve Izumi'nin tepkisine (dudağını ısırdı) dikkat ettiniz mi? Peki Kouichi'nin evindeki papağan (ya da ne kuşuysa) aynı şekilde çığırınca Kouichi'nin teyzesi Reiko'nun verdiği tepkiyi hatırlıyor musunuz?

    2- 1973'te çekilmiş fotoğrafın Kouichi'nin kaldığı evin ayrı bir odasında tutulduğunu öğreniyoruz ve bu odayı da teyzesi Reiko'nun kullandığını. Kouichi'nin annesi ile teyzesinin ne kadar benzediklerine dair Mei'nin yorumunu ve Mei ile Misaki'nin ikiz olmalarını ekleyince ortaya acayip bir bileşen çıkıyor. Bu bileşene Mei'nin üvey annesi Kirika'nın ölü doğan çocuğuna karşılık Mei'yi evlat edinmesini de katarsak tuhaf bir döngü beliriyor: Kirika ölü doğan çocuğunun yerine "bir başka" çocuk (Mei) koyuyor. Reiko ölen ablasının yerine "bir başka" abla (Mikami? Ritsuko ile Mikami'nin benzerliğine dikkat) koyuyor. Izumi ölen ağabeyinin (herhalde ölmüştür) yerine "bir başka" kişi (Kouichi) koyuyor... mu acaba :)

    * 1998'de ölenler:
    Misaki Fujioka (Mei'nin kuzeni... kardeşi) [1. bölüm]
    Sakuragi Yukari + Yukari'nin annesi [3. bölüm]
    Mizuno (hemşire) [4. bölüm]
    Takabayashi [5. bölüm]
    Kubodera (sınıf hocası) [7. bölüm]
    Nakao [8. bölüm]
    Ayano (ve ailesi) + Ogura'nın abisi [9. bölüm]

    p.s. Geçen haftaki yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim, bu bloga başlama nedenimi ete kemiğe büründürdüğünüz için...

    22 Görüş:

    1. Valla ikinci teorin daha bi tutarlı gerçi daha tam izlemedim ama ikincisi mantığa daha yakın

      YanıtlaSil
    2. açıkça sölemek gerekirse hiç birşey anlayamadan çıktım yazının içinden :| herşey birbirine girdi karakterleri bile birbirine karıştırdım kim kimdi diye tabii bunda bölümü daha izlememiş olmamın etkisi var O.o

      YanıtlaSil
    3. izawa kimdi ya :S

      YanıtlaSil
    4. oh be teşekkür ederim deminden beri kendimi yırtıyorum kim bu dıye :S:D yazınıda abartmıyorum 5 kez okumuşumdur anlayabilmek için bölümü izledikten sonra anlarım sanırım :D

      YanıtlaSil
    5. Kafa gitmiş. Izumi yerine Izawa yazmışım, değiştirdim.

      Kim kimdir için şu site kullanılabilir:
      http://another.wikia.com/wiki/Characters

      YanıtlaSil
    6. Teyzesi Another.

      YanıtlaSil
    7. Saçma gelebilir ama ben geçen haftadan beri işin kütüphanecide biteceğini düşünüyorum. Hatta abartırsam herkes another kim diye aranırken, anotherin kütüphaneci olduğunu düşünüyorum. Bu bölümde Meinin ölünün kampta olduğunu onaylaması ve kütüphaneci amcanında orada olması beni düşündürüyor.

      Bu Misakinin lanetini başta tetiklemiş olan birşey olmalı. Misakinin ölümü hakkında bir sürü kaza dedikoduları duyduk. Ama hepsi sadece hiçbir gerçekliği olmayan konuşmalardı.
      Misakinin ölümü kaza da olsa(cinayette olsa) kütüphanecinin bu işte bir parmağı varsa buda kütüphaneciyi potansiyel lanet kaynağı yapar :D

      Bu kütüphaneciden birşey çıkacak. Ya Another, yada lanetin başlamasında veya devam etmesinde etken biri.

      YanıtlaSil
    8. ben hala misakiden şüpheleniyorum. ama genellikle korku gerilimde suçlu,katil v.b. kişiler hep ummadığımız insanlar çıkar :D tabi anotheri bunların içine katmak istemiyorum her anlamıyla çok kaliteli bi anime

      YanıtlaSil
    9. Son 2 bölüm kaldı,muhtemelen önümüzdeki bölüm ölü kim söylerler

      Bu bölümde lanetin Kouichiden önce başladığını söylediğinde benimde aklıma bir fikir geldi;
      Kütüphaneci olmayan yerine başkasını koyma fikrini söylerken her zaman işlemediğini de söylemişti.Bence her lanetin olduğu senede ortak bir olay olması ve o ortak olayla lanetin başlaması diğer türlü hersene işlemesi gerekirdi.Kısaca tüm ''olan'' senelerin ortak bir özelliği var.

      Birde ilk bölümü tekrar izlerken birkaç şey fark ettim bunlar;

      1-İlk Misaki yomiyama'nın hikayesini anlatırlarken birinin ''Misaki burada,o ölmedi''dediği zaman lanetin etkisiyle demişti ve o yıl insanların hafızaları değişti ama Misaki unutulmadı çünkü diğer ölüleri kimse yaşarken tanımıyordu ama Misaki yaşarken de o sınıftaydı.

      2-Yine birinci bölümde İlk 20sn içinde bir baraj görüyoruz ve sulara dikkat çekilirken bir bacak(muhtemelen biri ölmüş)ki bacak bence Misaki Fujioka'nın(bacak ile kimlik tespiti..:D) daha ilerde ise Misaki fujioka(göz renginden ayırt ettim)bir yere götürülürken görüyoruz bence bu kısım ise morga giderken ki zaman daha sonra ise gözleri açılıyor.Bence burda ki gözünün açılması ölü olan olduğunu değil lanetin başlamasına sebep olduğu olabilir + ortak olan olayın ise birinin kendini intihar etmesi olabilir

      3-Yine ilk bölümde başlarda Kouichi garip bir şekilde gülerken(nasıl garip gülünür hiç sormayın)görüyoruz burdan çıkardığım ise ölü olanı muhtemelen Kouichi öldürcek

      Not;
      O kadar kafa patlattım ama bulunduğumuz yerden 5adım ilerleyemedik hayla ölü kim bulamadım.Ayrıca bu kadar yazıyı yazdığım için kusura bakmayın.

      YanıtlaSil
    10. 1. maddede çok iyi bir detayı yakalamışsın bana kalırsa. Yomiyama Misaki ölmeden önce ortada bir lanet yoktu ve onun ölümüyle lanet başlamış oldu. Belki de onun ölümüyle değil, arkadaşlarının onun öldüğüne inanmamaları nedeniyle başladı ve 25 sene boyunca da sürdü. Bu 25 sene içerisindeki Another'lar (kasetteki açıklamalardan yola çıkarak) aslında var olmayan insanlardı.

      2. Bence o bacak da Yomiyama Misaki'ye ait. Kimsenin adını koyamadığı ölüm nedeni için bir ipucu. Öldürülüp baraja atıldığını düşünüyorum.

      Yazdıklarının tamamı harika, not bölümündeki son cümlen hariç :)

      YanıtlaSil
    11. Bölümleri izlerken yeni şeyler fark ettim;
      1- son bölümde ki cinayetle ilgili birkaç şey fark ettim.İlk bölümde Teshigawara(kısaca Tw)ölen kişi ile iyi arkadaşmış(çocukluk)muhtemelen birkaç şey sordu veya şüpheci yaklaşımından dolayı çocuğu fırlattı

      2-Mikaminin another olma ihtimalini düşündüm izlerkende ilk bölümde bir neden olmadığı halde her karakter Mikami S. soruyordu birbirlerine ayrıca Mei anotheri söylerken fazlasıyla garip davranıyordu normalde gözünün önünde öğrenciler ölse bile soğukkanlıyken ölünün kim olduğunu söylerken garipleşti bence normal biri için öyle olmaz Mikami s. olabilir

      3-Bu seri sesmen bizle dalga geçmiş olacak ölümler/ölecekler ve mahallerini onlarca kere üstü kapalı şekilde göstermiş.Muhtemelen daha farkında olmadığımız onlarca ipucu var.ilk bölümün ilk sahnelerinden hayla anlamadığım/gösterilmeyen yerler var.

      4-Bir ölünün zamanı bitince(mezuniyet) tüm anılar ve izler yok oluyor ama şu kaset ve Kouichideki 26yıl öncenin resiminde değişim olmamış.Kaseti yapan laneti engellemişti,resimde de lanetin başladığı yıldı bence lanetle ilgili birşeyler yapanların arkasında bıraktığı belgeler tamamen değişmiyor böyle bir durumda da o resimde Misaki dışında lanetle alakalı biri daha var

      -Ayrıca dikkatimizi çekmeyen birkaç durum var
      bize hep lanetin Misaki'nin ölümüyle başladığını söylüyor ama neden başladığıyla ilgili birşey söylemedi değilmi?(Heralde Misaki gider ayak ''Ben gidersem yanıma sizi de çekerim'' gibi bir laf etmemiştir)
      -Ölü olanı bulup öldürdüler diyelim ama yinede lanet kalkmayacak bu konuda ne düşünüyorlar
      -Ölümler neye göre belirleniyor,ilk laneti araştırıp kurcalayanlar diye düşündüm ama çekirdek kadromuz hayla yaşıyor
      -Bu bölümde Mei ''daha sonra odama gelirmisin?Benimle birlikte kalan yok'' derken ''ne oluyoz lan'' diye düşünen bir tek ben mi varım? :D

      YanıtlaSil
    12. 1- Gözlüklü çocuktan bahsediyorsun sanırım (Tomohiko Kazami). Onun öldüğünden pek emin değiliz sanki. Bir tek sırttan görünen kare var, onda da pek anlaşılmıyor ama teorin gayet makul göründü.

      3- Misal yangın gelecek hafta :)

      4- Fotoğraf 1973'e, Kouichi'nin annesinin mezun olduğu ve kütüphanecinin sınıf hocası olduğu yıla ait. Kasette konuşan kişi ise Kouichi'nin teyzesiyle birlikte 1986 yılında mezun olmuş. Kasette ise Another'ın ismi söylendiği halde duyulmuyordu. Ben bu isim duyulmama olayını biraz daha karıştırayım: Bölümü ilk izlediğimde Matsunaga'nın aslında şizofren biri olduğunu ve ikinci benliğini öldürdüğünü düşünmüştüm. Hatırlarsak yıldırım çarpan da uçurumdan düşen de hemen onun önündeki öğrencilerdi.

      -Hatırladığım kadarıyla neden bir lanet olduğu net bir şekilde söylenmedi.
      -Neden? Matsunaga'nın dediklerinin gerçekliği tasdiklendi, demek ki Another öldüğünde lanet kalkıyor.
      -Milyonlarca bilinmezden biri daha :)
      -Ama Mei daha öncesinde Kouichi'ye tabutta öpücük de vermişti (en azından verdiğini düşünmemiz istenmişti).

      YanıtlaSil
    13. ''-Neden? Matsunaga'nın dediklerinin gerçekliği tasdiklendi, demek ki Another öldüğünde lanet kalkıyor''
      Lanet kalkıyor ama sadece bulundukları sene için geçerli diğer seneler yine devam ediyor
      Ayrıca 1982 yılını konu alıyormuş yeni farkına vardım :D telefonlarda sırıtmadı değil ama...

      YanıtlaSil
    14. Yok, hayır Mei'nin, Kouichi'nin olduğu sınıf 1998 sınıfı.

      YanıtlaSil
    15. misaki yomiyama kızmı erkekmi kütüphaneci erkek demişti fotoğraftada erkek gibi gözüküyo ama animenin bilgilerinde kız diye geçiyo nasıl iş anlamadım .

      YanıtlaSil
    16. Serinin başında da Mei de kız demişti sanırım nedeni Misaki Yomiyama'nın adı muhtemelen Misaki adı hem kız hem erkek için kullanılan bir isim olabilir(bizde ki deniz adı gibi)
      Kütüphaneci Misakiyi gördüğü için cinsiyetini biliyordu

      YanıtlaSil
    17. hımm evet olabili. kouichi 1.5 yıl önce yomiyamaya geldiğini hastalığı yüzünden hatırlamıyoda olabilir izuminin rüyasında hastanedeki kıyafetiyle tanışıyorlardı çünkü o yılda sanırım izuminin abisi öldü. matsunaga tesadüfen ölü olan kişiyi bulmuş farkında olmadan yani demekki tapınakla bir alakası yok bunun bide benim matsunaga tapınaktan inerken onu bulduk diyo (insan bulunan birşey deil sonuçta ) bulunan şey ne ölüyü anlamanın bir yolumu yoksa ikinciside neden olmayan kişiyle kavga etmeye başlıyo acaba o buldukları şey yüzündenmi pööfff bir sürü soru işaretiiiiiii

      YanıtlaSil
    18. Onu bulduk kelimesinden kasıtı bence ölü olanın kesin aralarında olduğu ve laneti nasıl atlatıcağı zaten başka birşey bulmadı.Sadece yapılabilecekleri buldu.Ölüyle kavgasınında çok önemli birşey olduğunu sanmıyorum muhtemelen o kadar ölü gördükten sonra kafayı yemişlerdir
      İzuminin rüyası ise rüyadan bazı anılarını hatırladı gibi

      YanıtlaSil
    19. ölü olanın o çocuk oldugunu ertesi gün anlıyor ama ondan önce bilmiyordu onu bulduk dediğinde bi nesne bi cism veya herhangi birşey olmalı bence yani bilemiyorum burda bi bit yeniği var çözemedim.

      YanıtlaSil
    20. Yazdıklarını baştan sona okuyup bölümleri tekrar izledim ve şuan içimde 20 tane Halil Sezai'nin aynı anda konuştuğunu hissediyorum. Benim çıkardığım sonuç ölü olan sakakibara ve önceki gelişinde ölmüştü şimdi olmayan rolunde ama senin dediğinde çok tutuyor be bak şimdi çok çorba oldu.

      YanıtlaSil
    21. Sonuçta Another'ı her P.tesi gecesinden başlayıp en az Perşembe'ye kadar dillerde tutan da o çorba bence. Herkesin şüpheli olabilme ihtimaline isyaaaan ediyoruz :)

      YanıtlaSil
    22. 1973'te Yomiyama Misaki öldü ve sınıfındakiler o ölmemiş gibi davrandılar. ve Yomiyama Misaki tekrar hayata döndü. ama bir kural vardı. hayatta kalabilmesi için başka öğrencilerin ölmesi gerekiyordu. yani başkalarının hayatı Yomiyama Misaki'ye geçiyor. laneti kaldırmanın tek yolu Yomiyama Misaki'i öldürmek. Tabi bul bulabilirsen keratayı kim acep? :))

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi