• Rinne no Lagrange - 2



    Peki, bir kez daha yanıldığımı söylemekten gocunmuyorum. Rinne no Lagrange pek de öyle sıkça rastladığımız türden bir yapım değil. Production I.G. gibi bir firmanın önderliğinde yayınlanan seride farklı bir animasyon görmek mümkün. Robotların çizimlerinde CGI kullanılıyor ama gerçekten sahneye çok iyi yedirilmiş ve göze fazla batmayan bir CGI bu. Ayrıca bölüm içi müzikler hakikaten çok başarılı. Büyük ablanın (Nakaizumi Youko) gaza gelip Madoka'yı azarladığı sahnede başlayan melodi en basit tabirle beni de gaza getirmeyi başardı.

    Bu seri ne anlatıyor? İşte orasını henüz bilemiyorum lakin birkaç tahminde bulunabilirim. Bir kere "düşman" olarak gösterilen insanların (veya uzaylıların) pek de düşman olmadıkları aşikar. Komuta odasında kısık gözlerle sırıtan, Moid denen elemanın çok da iyilik sever biri olmadığı ve Ran'ın da yaptığı işten pek memnun olmadıkları da aşikar. Üstelik "dünyanın kaderi senin ellerinde" geyiği de çok bayatlamış bir taktik ama yine de seri kendini izletmeyi başarıyor. Aksiyon yaşanmadığında bile diyaloglardaki satır aralarından senaryoyla ilgili ipuçları alabiliyoruz.

    Seriyi her hafta bloglar mıyım, şimdilik bilmiyorum. Tam adını koyamadığım bir sorun var sanki ama bunu aramakla veya her fırsatta canım Bokurano ile benzeştirmekle vakit kaybetmemem gerek. Yine de şu kullanılan müziklerin ve yaratılmış bilim-kurgu gizemini merak etmenin hatrına elimden geldiği kadar takip etmek istiyorum.

    3 Görüş:

    1. Konuya gerçekten hızlı girdiler ver öyle devam ediyorlar. Ama bu hız ileride nasıl bir sıkıntı yaratır onu bilemeyeceğim. Hele ki yazın 2. sezonu yayınlanacağını düşünürsek, çok da bozacağını sanmıyorum serinin.

      YanıtlaSil
    2. 2. sezondan haberim yoktu. Şimdi kısacık bir araştırmayla da böyle bir habere rastlayamadım ama dediğin gibi hemen 6 ay sonra devamı gelecekse ilginç bir pazarlama stratejisi olmuş.

      YanıtlaSil
    3. http://www.animenewsnetwork.com/news/2011-12-06/newspaper/lagrange-to-run-24-episodes-in-winter-summer

      Buradaki haberde toplam 24 bölüm olacağı ve diğer yarısının yazın yayınlanacağı söyleniyor.

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi