• Guilty Crown - 4-5



    Seriyi nasıl takip edeceğime hala karar veremedim, sanırım bundan sonraki haftalar için de bu kararsızlık sürecek. Production I.G.'nin bu seride şimdiye kadar çok iyi yaptığı tek şey animasyon. Çok kötü yaptıklarının başında ise feci derecede dikkatsiz yazılmış kahramanı geliyor.

    Animasyon (özellikle de 4. bölümde) gerçekten takdire şayan. Ne çok abartmışlar ne de üstünkörü geçmişler. Patlamalar, Void çekmeler, yer çekimi sahnesi, Shu ile Inori'nin kavuşması... bunlar hem çok iyi çizilmiş hem de çok iyi yönetilmiş.

    Öte yandan bir kahraman var ki evlere şenlik. Hangi animede karşılaşırsam karşılaşayım her gördüğümde aynı tepkiyi vermemi sağlayan bir özelliği var Shu'nun: Bağırdığında çok güçlü olabiliyor! Yine 4. bölümde bağırarak elindeki yer çekimi silahının etkisini arttırdığı bir sahne var ki evlere şenlik. Tabii 4 bölüm içinde Undertakers'dan 2 kez ayrılıp, 2 kez de geri döndüğünü unutmamak lazım. Artık bir karar verse bir zahmet!

    Dediğim gibi, animasyonu için izlenmeye, başkarakteri için yerin dibine sokulmaya değer bir seri şimdilik Guilty Crown. Animasyonun dışında bir de dinamik senaryodan bahsetmek gerek galiba. Her bölümde bir atraksiyon, her bölümde bir hareket var. Prodüksiyon maliyeti bu kadar yüksek bir seri için gayet cesur bir davranış. Belli ki şirket olarak I.G. bu projeye inanmış, ona göre bütçe planlamasına gitmiş. Şu haliyle maraton yapacak birine çok keyifli bir süreç yaşatabilecek bir seri.

    Elbette ki malum akıl oyunları da gecikmedi. Kadroya yeni katılan karakterle birlikte Undertakers'ın aslında göründüğü kadar saf ve temiz olmadığını anlıyoruz. Shu'nun bundan sonra bir çılgınlık yapıp gruptan ayrılacağını zannetmiyorum ama o kalem oyunda kaldığı sürece her an bu tereddüdü koz olarak kullanacaklarmış gibime geliyor.

    2 Görüş:

    1. Seri şimdilik, en kaba tabiriyle, her bölümünü heyecanla beklememi sağlayacak kadar hoşuma gidiyor. Aksaklıklar konusunda katılıyorum ama başlarda da çok saçma olarak sundukları şeyleri bazı olaylarla bağladılar, belki bu saçmalıklar da zamanla ortadan kalkar da hazır böyle iyi bir animasyona sahipken her yönüyle iyi bir anime çıkmış olur ortaya.

      YanıtlaSil
    2. Firmanın noitaminA'daki son işi Usagi Drop. Bu bile yönetmeni ve senaristi nereye taşıyacaklarına dair bir ipucu vermeli. Benim de ümidim var hala. Muhtemelen Shu'nun nasıl herkesten Void çekebildiğini anlatacaklar bir noktada ama şimdilik "ezik kahraman" kozunu her bölümde oynadıkları için senin aksine izlemesi bana pek keyif vermiyor. İleride görüşüm değişir eminim.

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi