• 7. İstanbul Animasyon Festivali



    İki gün önce mailime gelen basın davetiyesi sayesinde bugünkü seçkiye katılma şansı bulduğum 7. İstanbul Animasyon Festivali, 22-27 Kasım tarihleri arasında Pera Müzesi'nde gerçekleştirilecek. Stop-motion, CGI, geleneksel çizgi sinema gibi pek çok farklı tekniğin uygulandığı 215 filmlik geniş bir program hazırlanmış.

    10 filmlik seçkide benim bayıldığım iki animasyon oldu. İlki, stop-motion tekniğiyle hazırlanmış Danny Boy. Kafasız (fiziken kafaları yok) insanlardan oluşan bir toplumdaki tek kafası olan Danny'nin kısacık ve ilginç hikayesi. Sondaki 11 Eylül göndermesi bence zaten ilgi çekici konuyu daha da pekiştirmiş.

    İkincisi ise büyük bir hayranlıkla izlediğim, filmin tamamı boyunca "stop-motion mı, CGI mı... rotoscope da mı yapmışlar" diye sayıkladığım, edebi bir uyarlama olan The Lost Town of Switez. Özellikle bu filmin savaş sahneleri değme epik savaş sahnelerine taş çıkartacak nitelikte.

    In English: For those who visited my blog from Poland (or anywhere outside my country [Turkey]), I'm saying that the final battle sequence of Kamil Polak's The Lost Town of Switez is equally epic (and even better maybe) to the sequences of many other live-action movies.
    p.s. You are very fortunate to have a director like him :)

    Festivale gidecekleri şimdiden harika filmler beklediğini söyleyebilirim. Daha detaylı bilgiyi aşağıdaki Basın Bülteni'nde bulabilirsiniz.


    BASIN BÜLTENİ

    Bu sene yedincisi düzenlenen İstanbul Animasyon Festivali 22-27 Kasım tarihlerinde Pera Müzesi'nde. Her sene olduğu gibi son iki senenin en iyi animasyon filmlerini programına dahil eden İstanbul Animasyon Festivali seyirciye animasyon dolu bir hafta yaşatacak.

    Ödüllü Filmler İstanbul Animasyon Festivali’nde

    Dünyanın bir çok festivaline katılmış ve ödül almış filmler İstanbul Animasyon Festivali dahilinde izlenebilecek. Festivalin en ağır toplarından biri ünlü yönetmen Kamil Polak’ın son filmi aynı zamanda Annecy Animasyon Festivali’nde en iyi animasyon ödülünü alan The Lost Town of Switez. Bafta ve Cannes Film Festivallerinde boy göstermiş stop motion ikilisi Quay Kardeşler’in son filmi Maska da festivalin önemli filmleri arasında Edebi Uyarlamalar bölümünde izleyiciyle buluşacak. Berlinale’den ödülle dönen farklı tarzıyla dikkaleri üzerine çeken Get Real festivalin Herşey Değişir bölümünde yer alacak. Arjantinli ünlü yönetmen Juan Pablo Zaramella ise iki filmiyle festivalde yerini aldı. Dünya prömiyerini Berlinale’de yapan Heavy Heads ve yine festivallerin gözdesi Paths of Hate yarışma dahilinde gösterilecek 215 filmden sadece bir kaçı.

    Festivalde gösterilecek filmler Denizler ve Denizciler, Doyumsuz İnsalık, Edebi Uyarlamalar, Hayvanlar Alemi, Herşey Değişir, Karanlık Öyküler, Savaşı Sevmiyoruz, Stop Motion Güzelleri, Şu Animatör Türkler, Yollar, Tablo Gibi, Çocuklar İçin, 3. Boyutun Ganimetleri, Abstract, Belgeselimsi, Bilimin Adamları, Rüya Mıydı?, Ak Kara, Yalnızlar Kulübü, Çocukların Gözünden, Neşeli Çizgiler, Gündelik Yaşamlar ve Yemek Üzerine olmak üzere 24 farklı konu başlığında toplandı.

    Uzun Metrajlar da Festival’de

    Kore animelerinin son örneklerinden Green Days: Dinosaur and I festivalin gözde filmlerinden biri olacak. Jez Jerzy’nin çizgi romanından uyarlama George The Hedgehog ile festival programında Polonya sinemasının ağırlığını arttırıyor. Stop motion konusunda en ünlü stüdyolardan Nuku Film’den Mati Kutt’un son filmi Sky Song festival’de gösterilecek filmlerden biri.

    28 Türk Animasyonu Gösterilecek

    Yarışmaya Türkiye'den katılan 28 film en iyi Türk kısa animasyon filmi olmak için yarışacak. Aynı zamanda Türkiye’deki genç yetenekleri keşfetmek isteyenler için Şu Animatör Türkler bölümü kaçırılmaz bir fırsat olacak.

    Çocuklara Özel Bölüm

    Bu sene festival dahilinde çocuklara için bir gösterim yapılacak. Yarışma filmleri arasından çocuklara özel filmler ayrılıp bir gösterim halini aldı.

    Festival Biletleri

    Festival dahilinde gösterilecek uzun metraj filmlerin biletleri 10 TL indirimli 5 TL, kısa metraj gönderimlerin biletleri ise 5 TL ‘den Pera Müzesi’nde satışa sunulacak. Atölye çalışmalarına ise ücretsiz olarak katılınabilecek.

    Festival programı için http://www.iafistanbul.com/program.php


    0 Görüş:

    Yorum Gönder

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi