• [C] The Money of Soul and Possibility Control - 6



    Sizi bilmem ama ben bu seriden iyice sıkılmaya başladım. Sanki her detay çoktan açıklanmış da C dünyasının tüm gizemleri izleyici tarafından biliniyormuş gibi bir tempo tutturdular. 26 haftalık bir anime olur da ilk 1-2 ay geçtikten sonra atmosferi şişiren, birbirine denk bölümler çekilir ya, şu an aynı o kafada bir düzen mevcut C'de. Mikuni hariç herkesi tokatlamış çocuk Yoga'yı da yenmek üzereyken nasıl bir anda mağlup olabiliyor? Yani anlıyorum Yoga çok özel bir karakter ama daha tam bir acemi, ne yapması gerektiğini bile bilmiyor. Nasıl oluyor da arka arkaya iki messo atıp usta rakibini devirebiliyor? Saçma! Bari en baştan bu kadar kötü duruma düşmeseydi, biraz daha inandırıcı olabilirdi.

    Hepsini geçtim, yönetmen Nakamura Kenji'nin Kuuchuu Buranko'da yaptığı hataları tekrar ettiğini görmek üzücü. Her iki seri de standart anime kalıplarının dışında kendilerini konumlandırırken yönetmenin neden basit bir filler edebiyatına sığındığını anlamıyorum. Yine 1 bölümlük karakterlerin rüzgar gibi geçen hayatları başladı. Bu bölümdeki genç ve yakışıklı oğlanı büyük ihtimalle bir daha görmeyeceğiz. Bu adam üzerinden dünyadaki aç ve fakir çocukların durumuna bakılması değil benim derdim, yönetmenin bu alışkanlığı asıl sıkıntım.

    Kenji'nin bir önceki animesinde de giriş-gelişme-sonuç yoktu, sanki C'de de olmayacakmış gibi görünüyor. Sadece "gelişme"den ibaret bölümler izliyoruz. Yönetmen aynı mesele üzerinde sayısız argüman vererek çorbayı sürekli karıştırıyor. Birinin çıkıp "hocam, tamam artık yesek mi?!" diye sorması lazım. Haftaya da başka bir yan karakter üzerinden dünyadaki farklı bir para sorununa odaklanırsa hiç şaşmam.

    2 Görüş:

    1. 26 bölüm çok fazla ve shounen tarzı dövüşler bu konsepte pek uymuyor bence, ilk başta biraz sofistike göstermeye çalışmışlardı ama dövüşler daha çok street fighter tarzı, ben böyle kart oyunları-satranç tarzı olmasını beklerdim, bakalım seri yarıda drop olabilir.

      YanıtlaSil
    2. Benim cümlem çok muğlak olmuş, seri 26 bölüm olmayacak yoksa. Muhtemelen en fazla 12 bölüm sürecek, gıcık bir noitamina standardı.

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi