• Deadman Wonderland - 6



    Dört göz Tamaki'nin adamlarını biçen Shiro'yu hapishane müdürünün iki koruması kurtarıyor. Adamın bir ayağı çukurda olmasına rağmen galiba hala Tamaki ile aralarında bir rekabet sürmekte. Bir yandan Ceset Karnavalı'na müsaade ediyor (hatta izlemekten zevk alıyor) öte yandan da Tamaki'ye yattığı döşekten cevap yetiştiriyor. ED sırasında bu adamla Shiro'nun bir resmi ekrana geliyordu, şimdi aralarındaki ilişkiyi iyice merak etmeye başladım. Geçen hafta gördüğümüz kısacık flashbackte Shiro ile Ganta sanki özel bir okulun bahçesinde oynuyorlardı. Buradan hareketle Deadman'lerin aslında yaratıldıklarını/eğitildiklerini düşünmeye başladım. Belki de bu yaşlı adam Shiro'nun yaratıcısıdır da Shiro o yüzden hapishane kayıtlarında bir türlü görünmüyordur.

    Ganta tarafında pek yeni bir olay yok. İyilik yapayım diye kızı kurtarma ayaklarına girişti ama hapishanede normal insan yok ki, hala öğrenemedi. Shiro'yu satan You'nun kardeşi Minatsuki ile tanıştık bu hafta. Kendisi babasının tacizine, annesinin kazığına maruz kalmış zavallı bir kız... mı acaba? Neyse işte, bu seride henüz öyle acayip sürpriz gelişmeler yaşanmadığından çok da spoiler vermiş sayılmam. Hatunun delirdiği sahneler gayet iyi kotarılmıştı, onu da belirtmeden geçmeyeyim.

    C gibi Deadman Wonderland de gizli filler taktiğine bağladı. Nedir gizli filler? Önceki hafta bölüm içinde yaşanan ana parçayı alır, aynı tema etrafında farklı karakterler ekleyerek bir daha çekersiniz. Ana parçanın dışında kalan yan parçaları da değiştirerek yepyeni bir bölüm elde edersiniz. Bu sayede hem izleyici serinin ana senaryosunda ilerleme olduğunu hisseder hem de sıkılmadan bölümü izleyip bitirir. İşin kötü yanı ise anlatımınızda tıkanma yaşadığınızı cümle aleme göstermiş olursunuz.

    Minatsuki'yi hiç tanımasaydık serinin gidişatında bir eksiklik hisseder miydik? Sanmıyorum. Peki sadece Shiro ile müdür ilişkisini anlatsalardı bölüm biter miydi? Hayır.
    Anlatabildim, diye umuyorum.

    1 Görüş:

    1. birde şu müdürün gardiyanları ve shiro benziyo diye düşünüyorum, müdür ne haltlar karıştırıyo acaba :D

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi