• Ao no Exorcist 1-6



    Bir aynaya benzeyen dünya iki boyut barındırmaktadır. İnsanların yaşadığı dünyaya Assiah denirken iblislerin yaşadığı dünya Gehenna adını almıştır. Normalde bu iki boyut arasında gezinmek imkansızdır fakat iblisler, insanların dünyasındaki objelere hakim olarak geçiş yapabilmektedir. İblislerin başındaki Şeytan varlığını muhafaza edebilecek bir objeyi henüz bulamamıştır. Bu sebeple insan bir kadından doğma Rin’i yaratmıştır. Peder Fujimoto ismindeki ünlü şeytan çıkaran tarafından yetiştirilmiş Rin Okumura asıl gerçeği ancak akıl hocasıyla tartıştığı sırada öğrenir. Rin kaderine karşı gelecek ve True Cross Academy’e katılarak Şeytan'ı öldürmeye çalışacaktır.

    Benim Shounen türüyle pek aram yok. Şimdiye kadar sadece Fullmetal Alchemist'e kanım ısınmıştır ama o da tam Shounen sayılmaz. Anime ile ciddi ciddi ilgilenmeye, üzerine kafa yormaya başladıktan sonra bile büyük üçlüye bir türlü yanaşamadım, bu saatten sonra da sanmıyorum ki takip edeyim. Bu serinin başını yakaladığım için tahmin ediyorum sonuna kadar ilerleyebilirim. Hoş, şimdiye kadar güzel bir seyirlik sunuyor, hiç öyle sıkıldığım falan da yok. Aksiyon ve komedinin harmanlandığı eğlenceli bir anime.


    Rin'i sevdim, serseri ve aykırı hali hoşuma gitti. İkiz kardeşi Yukio'nun da ağırbaşlı karakteri iyi bir denge oluşturmuş. İlk altı bölümde kardeşler arasındaki ilişki geliştirildi. Pederin ölümünden Rin'i suçlayan Yukio zaman içinde "Deccal"i daha yakından tanımaya başladı. Rin de bundan önceki hayatını avare takılarak geçirirken kendisiyle ilgili gerçeği öğrendikten sonra hayatına bir amaç sokmuş oldu. Her ne kadar okulda hala aklı bir karış havada gezse de işler ciddiye bindiğinde kafasına koyduğu amacı hatırlayıp sorumluluk alabiliyor.

    Serinin kaç bölüm süreceğini bilmiyorum, 6 aylık bir döneme yayılacaksa bu serinin gidişatı kestirilebilir. Birkaç bölüm daha işi ağırdan alıp Rin'in kapasitesine tanık olacağımız canavarlar çıkartılır, Yukio'nun yardımlarıyla veya tek başına hepsinin üstesinden gelen Rin "oyun sonu canavarına" hazır hale gelebilir. Böyle sıradan bir yol izlenecekse bile animenin bu kalıplar dışına çıkmadan eğlenceli olma şansı var. Bir kere animasyonu oldukça cazip. Her Shounen'deki gibi çok renkli ve detaylı çizimler mevcut. Seslendirmeler ve ses efektleri başarılı. Teknik departman açısından serinin hiçbir sıkıntısı yok. Geriye de senaryosunu iyice detaylandırması kalıyor ama daha ilk bölümden hedef kondu, düşman bellendi, kahraman tanımlandı... yani çok da detaylı bir senaryo olmayacak gibi görünüyor. Yanılsam şahane olur, FMA'ya kardeş gelir.

    12 Görüş:

    1. bu seriye daha başlamadım, güzele benziyor mangası da var o yüzden sonsuz shounen olmaya aday. Ben FMA'de ilk seriyi izlemek ile hata yapmıştım oysa orijinali Brotherhood, Shounenci değilsin biliyorum ama eğer ki bir gün izlemek istersen D.Gray-Man ve Bleach'in ilk 63 bölümünü tavsiye ederim.

      YanıtlaSil
    2. Uh, DGM 103 bölümmüş. Bu kadar bölümü görünce benim kafa "hangi 6-7 seriyi izlesem" diye düşünmeye başlıyor :) Bu seri güzel gidiyor, çabuk sıkılırım demiştim ama kendini izletiyor.

      YanıtlaSil
    3. evet en iyisi sonu olan animeler izlemek,DGM'ı boşver zaten 103 bölümde hikaye son bulmuyor, bu arada T&B'yi drop yaptım.

      YanıtlaSil
    4. Hadi ya! Neden ki? Ben de senin yorumlarınla başlamıştım. Gerçi 26 yerine 13 bölüm olmalıydı o seri ama bu hali de idare eder işte. Bir Hidan No Aria değil :)

      YanıtlaSil
    5. karakterleri pek beğenmedim bi de bu süper kahraman konsepti çizgi roman klişeleri ile dolu geldi bana.26 bölüm çok fazla, senin incelemelerine bakacağım eğer olumlu birşey görürsem gelecekte izleyebilirim

      YanıtlaSil
    6. animedyum kaç senedir anime izliyorsun? :D
      Yahu One Piece gibi bir seriyi izlememiş olmana Gorath ve ben çok üzüldük. Buradan yazmak istedim ehuehue :)

      Bazı seriler abartılır fakat One Piece abartılmaya layıktır. Anime ruhu adına izlemelisin! :D :D

      YanıtlaSil
    7. Az önce bir yorum yollamaya çalışırken yanlışlıkla uçtu yorum. AYMIR, benden önce davranmış. :)

      One Piece izlemelisin, bölüm sayısına aldırmaksızın. Shounen olması filan hikaye... İyi kurguya, mükemmel hikayeye önem vermiyor musun? Yazılarının büyük bir takipçisi olarak verdiğini düşünüyorum. O zaman One Piece mutlaka izlemelisin.

      Evet, kısa ve biten seriler güzel; ama One Piece son yıllarda gelebilecek en iyi serilerden...

      Güzel Ao no Exorcist yazın içinde özel teşekkürler. :)

      YanıtlaSil
    8. Benim hayranı olduğun şu incelemeyi okumanı rica ediyorum:
      Review by cnet128
      The thing about One Piece is that it manages to perfectly capture the essence of shonen manga. Adventure. Comedy. Fantastic powers. Unique characters. Epic battles. The absolute value of friendship, loyalty, and big, big dreams. One Piece takes all of this and glorifies it.

      It doesn't take itself too seriously. It's hard to when everything is just so plain odd. Character designs are so stylised, weird and wonderful that it may put first readers off. Special abilities are gained by eating unusual fruits (although the tried-and-tested shonen methods of just Working Really Hard or Being Badass Enough can work wonders as well). The main character is a pirate who's made of rubber, can't swim, and has about the mental capacity of a preschool child. Gags, puns and general insanity abound.

      And yet somehow in the midst of all this patent ridiculosity... it manages to be cool. In that way that only shonen manga really can, it brings on the glorious spectacle and then some. Larger-than-life characters face up to one another, shouting their ambitions and ideologies for the world to hear, in glorious confrontations that are a roller-coaster ride of emotions, fists, blades and bullets. And you'd better believe they enjoy the ride.

      In fact, One Piece somehow manages to both take itself deadly seriously, and refuse to take itself seriously in the slightest, at the same time, and not only make it work, but take all the best aspects of each of these two seemingly-opposing approaches and forget to bother with any of the flaws. It's fast-moving, but never too fast-moving. It's simple, but at the same time remarkably deep. It has a huge cast of secondary characters, essentially a freakshow of crazy caricatures and archetypes, and yet manages to avoid making any of them seem one-dimensional or uninteresting. It takes that oh-so-important storytelling element – the central cast, and potential additions thereto – and glorifies it by making the assembling of that cast (the protagonist's pirate crew) a major focus of the story. Potential members are chosen in pretty much exactly the way the audience would want – for being entertaining, cool, and providing something new to the mix.

      And at over five hundred chapters and counting at the time of this writing, it's hard to deny that One Piece is epic. It will make you laugh like a kid at the circus. It will make tears spring to your eyes. It will keep you on the edge of your seat wanting more while still leaving you with a sense of gleeful satisfaction after every chapter. In short, One Piece nails it. If you haven't read it, then for godssakes do.

      Oh, and this will probably come too late, but... don't read r3born's review. You don't want to be spoiled on the list of current crewmembers. Where's the fun in skipping ahead? This is a voyage of discovery!

      YanıtlaSil
    9. Bir gün gelip de bu konuda eleştiri alacağımı biliyordum :)
      Ghost in the Shell'in ilk filmini Star'da ne zaman izlediğimi hatırlamıyorum. Düzenli takibe başlayalı kabaca 8 sene olmuştur herhalde ama hiçbir zaman ilgimi çekmedi bu tarz yapımlar. Naruto'yu dağınık (52. bölüm, sonra 102. bölüm gibi), Bleach ve One Piece'i baştan itibaren otuzar bölüm kadar izledim.

      Elbette sağlıklı bir karar vermek için bu kadarlık bir tecrübe yeterli değil, farkındayım lakin ben zaten bu serilere iyi/kötü gözüyle bakmıyorum. Bana hitap etmeyen yapımlar sadece. Bunda da yüzlerce bölüm olmaları ilk etken değil (hatta uzun olmaları benim için bir etken bile değil). Hala izlemediğim ve bu serilerin hepsinden daha üstün olduklarına inandığım şaheserleri ıskalama ihtimalim asıl neden.

      Bir de maraton yaptığım zaman başka bir şeyle ilgilenmekten hoşlanmıyorum. Haftalık serileri bile yazmayı ertelemeye çalışıyorum. Şimdi One Piece'i izlemeye kalksam en az 2 ayımı feda etmem gerekecek. O sürede kapatmam gereken eksikleri (başyapıtları) düşününce hiç elim gitmiyor :)

      YanıtlaSil
    10. İnan bana, One Piece hepsinden daha büyük bir başyapıt. :) İnanki öyle... :) 2 ayın feda edilebileceği, başka hiçbir şeyle ilgilenmeye gerek bile duymayacağın bir süreç olacaktır.

      Hitap etmeme gibi bir durum düşünemiyorum One Piece söz konusu ise... Senin tüm yazdıklarını -aşağı yukarı- okumuş olaraktan söylüyorum bunu... Mutlaka, ama mutlaka izlemelisin. :)

      İlk 30 ya da 40 küsür bölüm hikaye... Asıl konu derinliği 100 küsür bölüm sonunda başlayarak 200 küsürde seri bir başyapıt halini alıyor. Hatta başyapıttan da öte bir şey...

      Dediğim gibi bunu yapman lazım. Naruto ve Bleach bir yana, One Piece öbür yana...

      YanıtlaSil
    11. Hehe, haftalık izlediğin animeler sonrası yorumlarını bildiğim için böyle bir cevap vereceğini tahmin etmiştim :)

      Başyapıt dediğimiz anime sayısı çok az. Fakat One Piece'in olduğu kesinleşti :D Kesin olanı varken başka aramak neden? ehuehe :D

      Ön yargısız izleyen bir animecinin One Piece'i beğenmeme gibi bir seçeneğinin olmadığını düşünüyorum. Tamam belkide onun gözünde en tepeye yerleşmeyecek olabilir ama memnun kalmama gibi bir durum söz konusu olamaz(şıklarda öyle bir seçenek yok :oleyo: )

      Bunu söyleyen kişilerin çoğunluğundan bahsetmeme gerek yok heralde!? Japonyada en yakın rakibinin 3 katı satan bir seriden bahsediyoruz. Yaş ve cinsiyet sınırının bu animede bir etken olmadığı ile alakalı onlarca anket ve yorumum var divxplanette, belki okumuşsundur :)

      Karakterlerin sanki bir romandaki gibi ince ince işlenmesi ve olay kurgusu o mükemmel ki; tarif bile edemiyorum.

      One Piece'i bir shounen olarak görme bence. Shounen'i geçtim, animeleri geçtim, hiçbir yapım ile One Piece'i karşılaştırmam.

      Bu yorumlarımız sonrası fikrin değişmeyebilir elbette fakat izlemezsen muazzam bir yapımdan mahrum kalacaksın :D :D :D

      YanıtlaSil
    12. Bence de One Piece shounen sayılmaz, kendi başına ayrı bir kategori, bu pazar muhtemelen 500. bölüm çıkacak, ama 400+ bölüm de izlemek kolay değil benim 5 ayımı aldı, herşey güzel epik bir anime de hikayelerin çoğu talihsiz serüvenler dizisine dönüşüyor o yüzden ara sıra sıkıcı olabiliyor, bi de 1000 bölüme varma potansiyeli sahip.

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi