• Aachi wa Ssipak



    Dünyadaki tüm enerji kaynakları tükenmiştir. İnsanlar dışkılarını kullanarak yeni bir şehir inşa etmişlerdir. Şehrin liderleri, enerji üretimi ve kontrolü için çok geçmeden iki kural koyarlar: Doğumuyla birlikte her vatandaşın anüsüne, ne kadar dışkı ürettiğini gözlemlemek için bir çip yerleştirilir ve ürettiği dışkının kalitesine göre her vatandaşa bağımlılık yapan bir dondurma verilir. Dışkı oranı artar ama insanlar artık dondurmanın müptelası olmuşlardır. Bu dondurmanın yan etkilerinden biri olarak da dışkı üretemeyen küçücük mutantlar belirir. Bu mutantların kurduğu Diaper Gang adındaki çete şehirdeki dondurmaları yağmalamaya başlar.


    Güney Kore'den 2006 yapımı bir animasyon olan Aachi & Ssipak cinsellik, şiddet, iğrençlik, uyuşturucu gibi temalara ait tabulara sataşan hayli eğlenceli bir film. Yaratılan distopik dünyadaki karakterler daha önce izlediğimiz pek çok yapımdan izler taşıyor. Dışkı karşılığında mükafat olarak uyuşturucu veren hükümet, her zamanki gibi otoriteyi elinde tutan mutlak güç formuna girmiş mafyayı simgeliyor.

    Otoritenin ardından iş çeviren küçük mafya grupları ise ikiye ayrılmış durumda: İlki, filmde önemli bir yer tutan ve dini bir tarikatı andıran mutantlar. Şeklen Şirinler'e benzetilmiş bu mutantlar, karakteristik olaraksa yalnızca birer piyondan ibaretler. Diaper Gang'in lideri tarafından manipüle edilen, yeri geldiğinde kolayca harcanan bu emir kulu mutantlar yalnızca konu dondurma ya da liderlerine sadakat olduğunda irade gösteriyorlar.

    Diğer mafya grubu ise kelimenin bizde yaptığı ilk çağrışımın karşılığı olan insanlar. Sokakta gezip önüne geleni marizleyen, illegal dondurma trafiğini kontrol etmek isteyen fakat ne büyük mafya olan hükümetle ne de mutantların kurduğu dini mafya Diaper Gang ile başa çıkabilecek kadar güçlü olmayan insanlar.


    Film, eline geçen her fırsatta insanları aşağılayarak distopik atmosferine ince bir mesaj katıyor. Gücü elinde bulunduran hükümet bile Diaper Gang'e karşı koymak için inanılmaz kuvvetli ve acımasız bir sayborgdan medet umuyor. Sokaktaki mafyanın sözde otoritesi çok çabuk bertaraf edilirken filme isimlerini veren kahramanlar ancak mutantların uyguladığı bir teknolojiyi çalarak zengin olabiliyor.

    3.5 Milyon Dolar gibi komik bir bütçeyle çekilmiş Aachi wa Ssipak grotesk üslubunu limitleri zorlamak için kullanırken harika animasyonunu da oldukça vahşi ve kanlı sahnelerle zenginleştirerek ortaya kaba bir komedi ve sert bir aksiyon çıkartıyor. Yüzeyde hafif, derinlerde ağır anlatımıyla ise izleyiciye adeta meydan okuyor.

    0 Görüş:

    Yorum Gönder

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi