• Sankarea - 01



    Furuya Chihiro zombilere kafayı taktığı için zombilerle ilgili figürler toplar, filmler izler, oyunlar oynar ve yalnızca zombi kızlarla ilgilenir. Satın aldığı eski bir kitabı kullanıp ölen kedisini diriltmeye çalışır. Bu sırada yakınlardaki bir kız okulunun en popüler öğrencisi olan Sanka Rea oradan geçer ve Chihiro bu kız ile tuhaf bir anlaşma yapar.

    Çıplak fotoğraflarını çeken sapık bir baba yüzünden depresyonda olan Sanka Rea, biraz kandırıkçı ve çokça sıradışı Chihiro, Chihiro'nun da serinin tuhaflığına uygun düşen gariplikteki kuzeni Ranko ve Chihiro'nun yine alışılmadık bir karakter görünümündeki kardeşi Mero... seride oldukça ilginç bir kadro mevcut fakat inceden sezdirilen iç bayıcı bir harem havası da yok değil. Her ne kadar Chihiro haricinde kalan karakterlerin detaylı bir tanımı yapılmamış olsa da özellikle Sanka Rea'nın babasıyla olan ilişkisi-zliği-ni merak ediyorum.

    Öte yandan animasyon ve seslendirmeler de oldukça hoşuma gitti. Aslında Chihiro bölümün başında bir zombi filmi izlerken animenin de hep o filmdeki gibi resmedilmesini istedim ama dakikalar ilerledikçe ince çizgilerle kalıplandırılmış karakterlerdeki detayları beğendim. Her ne kadar "kız ile oğlan tanışır ve olaylar gelişir" klişesini hemen en başından uygulamaya başlamış olsalar da zombi-romantizmi pek sık işlenen bir konu olmadığı için gelecek bölümlerde ne yöne gideceklerini merakla beklemekteyim. Diriltilmek istenen kedi sayesinde açık açık bir Stephen King - Pet Sematary referansı verilen bir serinin tahmin edilebilir olmaktan biraz uzak kalmasını beklemek çok da hayalcilik olmaz gibi.

    3 Görüş:

    1. değilmi? ben beğendim ya :D rea fena güzel ve çocukta oldukça güzel çizilmiş-bu sezondaki çoğu animenin aksine- sondaki görüntüde çok hoştu :D bi sonraki bölümle alakası olmasada.

      YanıtlaSil
    2. çizimleri güzel ve konusu ilgimi çekti. mutlaka takip edeceğim :)

      YanıtlaSil
    3. Benim rahatsız olduğum tek yer serinin çok yavaş gitmesi oldu ilk bölüm olmasına rağmen sadece tanıştılar olaylarda bir ilerleme olmadı zaten manga sonlanmamış ama yinede sayısı bolken böyle yavaş geçiştirmesi 3-5 bölüm sonra farklı bir yere sapacağını gösterdi

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi