• Google+ ile küçükleri koruyalım


    Dün gece saat 21:32 ile bugün 19:45 arası bloga girmeye çalıştıysanız bu blogun yeryüzünden silindiğini gösteren bir yazıyla karşılaştınız. Hemen ufak bir zaman yolculuğuyla düne ve her şeyin başlangıcına gidelim ki gugıl'ın nasıl küçük hesapların adamı olduğunu birlikte inceleyelim.

    -21.09.2011 / Saat: 21:30
    Nette ufak bir gezinti sırasında gugıl+ üyeliğinin herkese açık olduğunu öğreniyorum.
    Hemen bir merakla (2 ölümcül günahın ilki) kaydolmak istiyorum.
    Adı batasıca sayfasına Ani Medyum olarak kullanıcı adımı giriyorum.
    Yaş bölümünden de blogu açtığım yılı (2009) giriyorum.

    Saat 21:32
    Karşımda muhteşem bir yazı beliriyor.
    13 yaşından küçük olduğum için hesabım bloke ediliyor.
    Tedirginlik yaşıyorum: "Herhalde bir yanlış anlama oldu."

    Saat 21:34
    Hesabıma girmeyi tekrar deniyorum. Sonuç aynı.
    Tedirginlik yerini sırasıyla önce kendini suçlamaya, sonrasında merakıma lanet etmeme bırakıyor.
    Geri almaya uğraştığım hesabım artık bloke ve 30 gün içinde silinecek.

    Saat 21:39
    Deliriyorum.

    Saat 22:00
    Çözüm aramaya başlıyorum.
    Bu sorunu düzeltmenin 3 yolu olduğunu öğreniyorum.
    Kredi kartından nefret ettiğim için faksla kimlik beyanında bulunmayı seçiyorum.
    Kimliğimin fotokopisiyle birlikte doldurduğum formu Amerika'ya fakslıyorum.

    Saat 22:30
    Aynı sorunu yaşayan tek meraklı ben olamam.
    Herkes hata yapabilir. Aramaya inanıyorum ve benim gibileri buluyorum.
    Bir süre daha araştırdıktan sonra faksın hiçbir işe yaramadığını ve bu işi çözmek için tek yolun kredi kartından geçtiğini okuyorum.

    Saat: 23:59
    Lanet edip kafamı dağıtmaya çalışıyorum.
    Uyku tutmuyor, yarını beklemem gerektiğini biliyorum.

    -22.09.2011 / Saat 19:40
    Kredi kartı olan bir tanıdığımdan yetişkin olduğumu ispat edecek 0.30$'lık bedeli yatırmasını rica ediyorum.
    Parayı gönderdikten sonra gugıl'ın sorunla ilgili destek sayfasında 15 dakika olarak tanımlanmış süreyi beklemeye başlıyorum... ama yalnızca 10 saniye sonra karşımıza hesabın yeniden açıldığı bilgisi geliyor.

    Saat 19:42
    Havalara uçuyorum.
    Yere indiğimdeyse aslında gugıl'ın derdinin küçükleri korumak falan olmadığını, gönderdiğim faksın büyük ihtimalle ofis çalışanlarından birinin tek seferlik tuvalet ihtiyacını karşılayacağını, belirtilen 15 dakikalık sürenin yalan olduğunu anlıyorum. Damlaya damlaya göl yapmak dışında hiçbir derdi olmayan gugıl'ın aktivasyon sistemi, parayı görünce benim 13 yaşından büyük olup olmadığımı bir kenara itip tüm kapıları ardına kadar açıyor.

    Meblağ komik, uygulamanın kendisi abes, prosedürün tamamı çocukça.
    Basit bir yazım hatasından doğacak veya benim gibi bilinçli yapılmış ama hiçbir şekilde 2. şans tanımayan bu kandırmaca sayesinde herhalde milyon dolar kaldırmışlardır şimdiye kadar.

    Özet: Siz siz olun gugıla bilgi verirken yaşınıza dikkat edin.

    4 Görüş:

    1. Animedyuma girip o yazıyı görmek, "bir hata oldu herhalde, animedyum en azından bir hoşçakalın* notu bırakırdı" deyip tekrar tekrar yenilemekte ayrı bir tecrübe oldu, olsun. Geçmiş olsun.
      Uyarı içinde teşekkürler.

      YanıtlaSil
    2. Merhaba,
      Kredi kartı ödemesini hangi linkten yapıyorsunuz acaba? Aynı şey bir arkadaşımın başına da geldi fakat kredi kartıyla nereden işlem yapacağımızı bulamıyoruz, şimdiden teşekkürler.

      YanıtlaSil
    3. @husohuso
      Hesap bloke olduğunda karşınıza gelen ekrandaki uzunca yazının en alt satırında iki link var. İlkinden formları yolluyor, ikinciden konuyla ilgili gugıl makalesini okuyorsunuz. İlkine tıkladığınızda karşınıza 3 seçenek geliyor ki en üstteki kredi kartıyla istekte bulunma.

      @trex ex
      O hoşçakalın yazısını muhtemelen hiç yazmayacağım :)

      YanıtlaSil
    4. Olay akşamı bloga ulaşmaya çalışıp şaşkınlık yaşayanlardan biriydim. Şimdi gelişmeleri okumak sıkıntını anlamaya yetti de arttı bile. Hadi geçmiş olsun. : )

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi