• AnoHana - 10



    Hep ufak adımlar, hep mini minnacık hamleler fakat hepsi etkili, hepsi doğrudan hedefe yönelmiş. Bölüm, Anaru'nun küçüklükten kalma gözlüğüyle başlar, Poppo'nun geçmişini açıklamasıyla devam eder, Yukiatsu'nun peruğu koklamasıyla sürer ve Tsuruko'nun saçlarını kestirmesiyle kapanır. Jinta bir kez daha Menma'yı kaybetmediği için rahatlar.

    Çocuklar bir gün sonra havai fişekleri atıp Menma'yı Cennet'e yollayacaklar. Anaru hala bir ümit Jinta'nın onu seveceğini düşünüyor ama biliyor ki bu gerçekleşmeyecek. Gözlüğünü takmış, anasına bağırıp öfkesini bir yerlere kusma eğiliminde. O kadar erken değil, geceyi beklemen gerek.

    Tsuruko'yu okulda kızlar sıkıştırmış. İkisi de Yukiatsu'nun peşindeler. Tsuruko dayanamayıp oğlanın okul hayatını kökünden sallayacak gerçeği söyleyiveriyor. İlerleyen dakikalarda aşkını itiraf edecek ama şu anda gözünü hiçbir şey görmüyor. Öfkesini bunca yıl bastırmış, artık yeter. Sen de 1 gün bekle Tsuruko, bu çaresizliği atlatman için sadece 1 gün beklemen gerek.

    Menma'nın annesi isyanlarda. Bu havai fişek gösterisinin merhum kızına saygısızlık olduğunu düşünüyor. Jintan ve arkadaşlarına o da çok öfkeli. Küçük oğlu odaya girip gösteriye katılacağını söylüyor ama aslında "Anne, ben hala hayattayım" çığlığı bu. Çığlıkların en vurucu halini, sessizlik ve sakinliği kullanarak annesinin öfkesini yok ediyor. Senin sıran hemen şimdi anne, ağla ve artık kabullen.

    Tsuruko aptal değil, bilakis zehir gibi bir zekası var. Yukiatsu'nun amacı Anaru üzerinden kendi ezikliğini görmezden gelmeye devam etmek. Bir telefon aç ve hayatına devam etmekten korktuğunu Yukiatsu'nun suratına çarp. Çarp ki belki anlayıp seni "görmeye" başlasın. Hoş, sen de biliyorsun sadece platonik bu aşk ama kalbe söz geçer mi hiç?

    Yukiatsu amacın ne? Hala öfkelisin, hala Jinta'yı kıskanıyorsun. Bir kez daha Menma'nın kalbini kırsın diye mi uğraşıyorsun? Nedir bu "yeniden canlandırma" maskaralığı? Senin öfken, senin reddedildiğin için bastıramadığın aşağılık kompleksi, bu kompleksi yenmek için yıllarca okul birinciliğine oynaman... bunların hiçbiri Jinta'yı küçük düşürmekle geçmeyecek. Yeter artık, kendi egonu başkaları üzerinden tedavi edemezsin.

    Jinta'nın annesinin Menma'ya ne dediğini hala bilmiyoruz belki ama son bölümde bunun açıklanacağı belli oldu. Hoş, reenkarnasyondan bahsedildiğine göre annesi öleceğini biliyordu ve Jinta'ya bunu anlatması için Menma'yı görevlendirdi, diye bir fikir üretebiliriz. Menma'nın dileği de büyük ihtimalle bunun Jinta'ya aktarılması olacak. Sonuçta Menma'nın ölümü (ve/veya öz annesinin ölümü) yüzünden hayatı donakalan, paralize olan, ilerleyemeyen tek karakterimiz Jinta.

    Yazının arasına yediremediğim üç yönetim harikası detay vardı bu bölümde.
    1) Anaru ile Yukiatsu kafede otururlarken Anaru, Jinta ile arasındaki ilişkiden ve aralarındaki mesafenin nasıl büyüyüp küçüldüğünden bahsediyordu. Şu anda daha samimi olmalarının nedeninin, Menma'nın yeniden ortaya çıkmasından kaynaklandığını söyledi ve arka plandaki trafik ışığı kırmızıdan yeşile geçiş yaptı. "Aferin, sonunda anladın" ve/veya "Hayatında takılıp kalmıştın (durmuştun), artık ilerleyebilirsin" demenin muazzam bir yöntemiydi.
    2) Tsuruko'nun saçını kestirip havai fişek törenine katılması da benzer bir anlam içeriyordu. Yukiatsu'nun Menma'ya hediye ettiği toka üzerinden sürekli bağlantı kuruyordum ama kızın saçını da Menma gibi uzatmış olduğunu bu bölümde fark ettim. Kızların ikisi de bu travmayı ve bundan doğan platonik aşklarını atlatıp yeni hayatlarına başlamış oldular.
    3) Şu ED'yi kim hangi saniyede başlatıyorsa kendisine bir an önce "zamanlama uzmanı" gibi bir ödül verilsin ve bundan böyle anime yarışmaları yapılırken böyle bir kategori de bulunsun. Kategorinin adı da bu kişinin ismi olsun.


    2 Görüş:

    1. Artık kafamda sadece 2 tane soru işareti kaldı. 1.'si Poppo'nun geçen bölümde Menma'ya ne sorduğu 2.'si ise Jinta'nın annesini Menma'ya ne dediği. Bir de ben Poppo'nun son bölümde bişeyler yapacağını tahmin ediyorum. Çünkü Tsuruko da nihayi patlamasını yapmış bulunmakta. O yüzden bir tek Poppo kaldı gariban gibi. Ki bence son bölüm de Poppo'ya da bir görev düşücek gibi.

      YanıtlaSil
    2. Poppo'ya sıra gelir mi dersin? Bence çok Jintan odaklı bir bölüm olacak. Dilerim bu saydığın eksikleri de tamamlarlar ama bana sadece Jintan'ın annesiyle ilgili olana değineceklermiş gibi geliyor.

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi