• Hourou Musuko - 2



    Dislike, Dislike, Hate: Cry Baby Cry

    Ben orta okula giderken dünyadan haberim yoktu. Dersler saat 3 gibi biter, biz de 4 arkadaş kendimize bir pota bulup hava kararana dek basket oynardık. Elbette ki hoşlandığımız kızlar vardı ama aşk-meşk olaylarına henüz çok uzaktık. Hourou Musuko'da ise tüm başrollerin romantizmle yoğurulmuş bir geçmişleri bulunmakta. İnsanların artık çabuk büyüdüklerinin farkındayım da "çocukluğunu yaşamak" ne zaman böyle hızlı tüketilir bir kavrama dönüştü, onu kestiremiyorum.

    Serinin çizimleri bulutlarla sarıp sarmalanmış bir dünyayı betimlemekte. Bazı sahnelerde alenen dört köşesi de buğulandırılmış ekran yukarıda bahsettiğim o tüketilmiş çocukluk zamanlarını en azından atmosfer olarak yansıtmaya çalışıyor. Benim gibi dikkati çabuk dağılabilenler için takip edilecek iki karakter var. Son resimde ekrana yakın duran Nitori (kız gibi giyinen oğlan) ve ilk resimde sinirle ağlayan Takatsuki (oğlan gibi giyinen kız). Konuya ortadan başlayan animede bu ikilinin mazisine dair detayları yavaş yavaş öğreniyoruz. Eskiden Saori (3. resimdeki at kuyruklu kız), Takatsuki ve Nitori hep birlikte dolaşan arkadaşlarmış. Saori'nin Nitori'ye ondan hoşlandığını söylemesi, Nitori'nin de Takatsuki'den hoşlandığını söyleyerek onu reddetmesi ve Takatsuki'nin de Nitori'nin aşkına karşılık vermemesiyle bu grup dağılmış. Şimdi Nitori hala Takatsuki'ye vurgun ama iki kız arasında ciddi bir husumet mevcut.

    Kadro oldukça geniş tutulduğundan karakterlerin isimlerini tek tek yazmak isterdim ama gerek çizimlerin kafamı oldukça bulandırması, gerek de isim benzerliklerinin varlığı nedeniyle bunu yapmayacağım. İlk bölümde erkek üniforması giyip okula gelen uzun boylu kız ve Nitori'nin kankası oğlan esas önemli yan karakterler olarak şimdilik öne çıkıyorlar. Kişileri bir kenara bırakırsak serinin asıl dikkat çeken özellikleri devreye giriyor. Animasyonun rüyavari anlatımı diyaloglarda saklanmış minicik hamlelerle ciddileşiyor. Örneğin gözlüklü oğlan erkeklerden hoşlanıyor ve erkek sınıf hocasına ufaktan yazıyor. Erkekler üstlerini değiştirirken Nitori sınıfın leş gibi koktuğunu ama kendisinin bir kız gibi koktuğunu söyleyerek cinsiyetine nasıl baktığını anlatıyor. Nitori'nin ablası kardeşine gelen "kız gibi şirin" yakıştırmalarına katlanamayıp onu her fırsatta itip kakıyor çünkü bu yakıştırmaların kendine yapılmasını istiyor. Takatsuki'nin ağır başlı tavırlarını erkeksi bulan Nitori gün geçtikçe ondan daha da fazla hoşlanıyor. Gibi gibi...

    Keşke serinin bu kadar ince bir işçilik çıkartacağını bilseydim. Takipçisiyim.

    0 Görüş:

    Yorum Gönder

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi