• Darker Than Black - Gaiden - 4



    Ryuusei No Gemini (Gemini of Meteors)'nin başı sonlandı. Yani DTB 2'nin evvelini anlatan 4 OVA'lık seri bitti. Biz 2. sezondan işlerin nereye varacağını zaten biliyorduk. Tek emin olamadığımız konu o noktaya nasıl gelindiğiydi. OVA seri de bu merakımızı gidermeye çalıştı ve bence 2. sezondan çok daha başarıyla görevini savdı. Lakin şimdi keşke sıralama daha düzgün yapılsaydı diye hayıflanıyorum. Bu OVA'lar 2. seriden önce yayınlansaydı veya 2. seri 16 bölümden oluşturulsaydı riskli ama çok daha tutarlı bir yapı kurulabilirdi. Riskli diyorum çünkü Izanami'nin doğuşunu gördükten sonra Suou'nun ne yapacağı hiç umurumuzda olmayabilirdi. Yine de devamlılığı sağlaması açısından OVA'ların 2. sezondan önce yayınlanması biraz daha yakışık alırdı.

    Hei'yi tuzağa çeken Claude'un tek derdi Izanami'nin uyandığını ve yüklenicilerin hüküm süreceği bir dünyayi yönettiğini görmekmiş. Bölümün aksiyon içeren sahnelerinde de son nefesine kadar bu amaç uğruna mücadele veren Claude emeline ulaşır gibi oluyor. Izanami'nin kimlerin elinde sonlandığını ilk bölümün başından beri bildiğimiz için Claude'un yaptıkları pek başarıya ulaşıyor diyemeyiz. 2. seride Hei'yi manipüle eden fettan kadın Madam Oreille ise yine DTB projesinin içindeki gizemini koruyarak küçük bir sahnede rol alıyor.

    Yin ile Hei arasındaki duygusallık ilk seriden bu yana benim ilgimi cezbetmişti ama bu bölümdeki kadar tavan yapmış mıydı hiç hatırlamıyorum. Claude'un abrakadabrasıyla yıkılan Hei fazla zaman geçmeden bir darbeyi de Yin/Izanami'den alıyor. İkinci seride aklımı sürekli kurcalayan bir soruyu nihayet çözmeyi başardım. Yin bir süreliğine de olsa Izanami'nin doğuşunu geciktirmeyi başarmış. 3. OVA'da ağlayan bebek de bunun ilk işaretiymiş. Sonrasında 2. sezonda Sendika'nın Izanami'yi kontrol altında tuttuğu tabutumsu makineyi de gördük.

    Yayınlandığı dönemde "ee ne ki bu?" diye sorguladığımız 2. sezondaki pek çok şeye OVA'lar derman olmayı başardı. Bu durum da yanında büyük bir burukluk getiriyor: DTB'nin herhangi bir bölümünü izah etmek için başka bir bölüm çekmek gerekmezken, 3 aylık kocaman bir seriyi izah etmek için 8 aylık 4 OVA çekilmesi çok hazin. Devamı elde patlayan ve her zaman tek tabanca kalması gerektiği hissi veren filmler gibi bir hal aldı DTB.

    0 Görüş:

    Yorum Gönder

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi