Flying Trapeze
Kuuchuu Buranko, namıdiğer Trapeze. 2009'un Ekim-Aralık ayları arasında yayınlanmış, 11 bölümlük, sürreel çizimleriyle hayli sıradışı, deneysel mi deneysel, eğlenceli mi eğlenceli, derin mi derin, güzel bir seri. Mümkün olduğunca kısa süreye her bölümü sıkıştırarak hemen tamamlamaya çalışacağım. Önce inceleme yazmak istemiştim ama bölümler ilerledikçe incelemenin çok uzun tutacağını fark ettim. Bölümlük olarak incelemek daha sağlıklı olacak herhalde.
1. Hasta: Yamashita Kouhei (Trapezci)
Rahatsızlık: İnsomnia
Hasta, bir sirkte trapezci ve sahne amiri olarak çalışmaktadır. Uykusuzluk sorunuyla hastaneye başvurur ve onu psikoloji bölümüne yönlendirirler. Doktor Irabu Ichirou tarafından verilen placebo şırıngayla uyku sorunu çözülür. Evrak işlerini halletmek için bir ofise gider ve iki büklüm olmuş bir adamla karşılaşır. Sirke dönüp trapez görüntülerini videodan izleyince hatanın kendinde olduğunu gören Kouhei nihayet kariyerindeki soruna da teşhis koyabilmiştir. Seri boyunca ekrana bir anda fırlayan Fukui Kenji serinin gerçek dışı atmosferini böler ve soğuk tıbbi açıklamaları eğlenceli bir dille anlatır. İnsanların kişilik bozukluklarını tedavi sürecinde bir dönem video görüntülerinin kullanıldığını anlatır. Kendini ekranda görmek şok etkisi yarattığından bir süre sonra bu teknikten vazgeçilmiştir.
Ben bu seri yayınlandığı dönemde resmen tembellikten yazmaya başlayamamıştım. Oysa tüm bölümleri indirip depolamışım. Kısmet bu tariheymiş. Öncelikle şu serinin animasyonuna bir bakar mısınız? Sayabildiğim kadarıyla karikatür tekniğiyle kabartmalı çizim, 2 boyutlu, 3 boyutlu animasyon ve anime edilmemiş gerçek insan görüntüleri kullanılıyor. Renkler, acayip hızlı geçişler, her biri farklı bir hayvana benzetilen hastalar, yine renkler ve yine renkler... Bu seriyi insanın kafası güzelken izleyesi geliyor. Deneysel animelere açık olanları bile belki ürkütecek düzeyde farklı teknikler kullanılıyor. Yine de anlatımı sekteye uğratacak bir hamleye rastlamadım. Her bölümde bir sonraki bölümün karakterine referans atılması da ayrıca takdir edilesi bir fikir. Bu sayede birbirinden bağımsız ve farklı vakalarla ilerleyen bölümler de seri içinde bir kolektiflik oluşturabiliyor.
İnternette deli gibi aradım ama bulamadım yahu bu ilk bölümdeki hayvan hangi hayvan? Sembolize edilmiş olmasa umursamayacağım ama durum böyle olunca merakımı durduramadım...
YanıtlaSilYanılmıyorsam turna kuşuydu. Origamilerde en çok yapılan kuş diye kalmış aklımda.
YanıtlaSil