• Dennou Coil - 8





    The Summer Festival and the Duel


    3 haftalık aranın ardından tekrar seriyi bloglamaya devam ediyorum. Bu kez arayı bu kadar açmayacağım kesin ama yine de en başta söz verdiğim gibi haftada 2 bölüm zor görünüyor. Nisan sezonu geleli beri tüm planlarım alt üst oldu. Hemen bir düzeltmeyle başlayayım. 6. bölümde Haraken'in teyzesinin Yasako'nun babasının patronu olduğu anlamına gelen bir cümle kurmuşum. Tam tersi olacak, Yasako'nun babası aslında Haraken'in teyzesinin patronu.

    Hemen başlangıçta Yasako'nun rüyasında uyanıyor ve ardından da gözlükle yatan çocukların siberalemde uyanacaklarına dair bir inanış olduğunu öğreniyoruz. Bir bakıma bunların hepsi rüya diyebilirler yani sonda. Büyük ihtimalle bu kadar özgün bir seriye böyle bir bağlama çekilmez gerçi. Sacchileri tasarlayan ve "Ben, Sacchi!" dedirten kişinin de Yasako'nun babası olduğunu öğreniyoruz ama Yasako bunu söylemek için neden bu kadar bekledi, orası muamma. Senaryoda bir unutkanlık deyip yola devam edelim. Haraken geçen sene ölen arkadaşı Kanna'nın törenine katılıyor ve kızın annesinin ricasını yerine getirmek üzere gözlüğünü alıyor. Bölüm sonunda da

    Bölüm sonunda gelen illegal aslında Kanna'nın köpeğinin tam yok olmamış. Tabii hemen bir Kyuu-chan gelip köpeciği temizliyor ama köpeğin görünmesi bile seri hakkında birtakım teoriler üretmemize yetiyor. Siber hayvanlar içlerine illegal girdikten sonra bile benliklerini tam anlamıyla yitirmiyor veya illegal onu kullanıp attıktan sonra bile varlıklarını devam ettirebiliyorlar. Bölüm aslında Daichi'ye ithafen yazılmış ve Isako'nun emirlerinden bunalan bu yaramaz çocuk uzun zaman önce abayı yaktığı Fumie'ye düello teklif etmek zorunda kalıyor çünkü Isako bunu emrediyor ve neticesinde de kendisinden birkaç bölüm önce bilgi koparmış Fumie'nin gözlüğünü almak istiyor.

    Yasako'nun Haraken'e pas atması, Haraken'in Yasako'ya inceden çarpılması gibi hoş anların da yaşandığı bölümde Haraken'in teyzesi Tamako Harakawa'nın Yuuko'ları araştırmasına da sahne oluyor. Son zamanlarda gerçekleşen saldırıların arkasında Yuuko isminde birinin olduğunu öğrenen kadın iki Yuuko'yu da sırayla inceliyor ve mantıklı seçimi yaparak asıl tehlikenin Isako olduğunu görüyor. Patronu sacchileri tasarlayan kişi olan Tamako büyük ihtimalle güvenlik kurumu gibi bir yerde çalışıyor ve yaşanan olayları incelemek için görevlendirilmiş bulunuyor. Bölüm birçok detayı aynı anda veriyor ve uzun uzun anlatmama neden oluyor. Böyle bölümlerden sonra serinin gidişatından bahsetme fırsatı pek olmuyor.

    0 Görüş:

    Yorum Gönder

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi