• Arakawa Under the Bridge - 2





    2 Bridge


    İlk bölümde gördüğüm 3 karakterin ne kadar farklı ve çeşitlilik katmaya müsait olduklarından bahsedip bu seriyi izlemeye karar vermiştim fakat 2. bölümle birlikte her karakterin... en uslu söylemle "sıradışı" olduklarını görünce seriye bir anda bağlandım. Hayatını kurtaran Nino'ya bir şekilde borcunu ödemek isteyen Ichinomiya Kou yeni hayatına adapte olmaya çalışıyor. Hayatını kurtaran Nino'nun isteğini yerine getirip onun sevgilisi olan Kou hâlâ şehir hayatını sürdürdüğünü zannediyor ama kazın ayağı pek öyle değil.

    Bölümün ilk yarısında Nino'yla yakınlık kurmaya, iki laf etmeye uğraşan Kou o kadar kibirli olmasına rağmen tam bir hödük :) Nino ile yan yana otururlarken bile dakikalarca kendi kendine konuşuyor ve birlikte paylaşabilecekleri bir konu bulmaya çalışırken iyice ketumlaşıyor. Serinin karakterleri arasında takıntısı olmayan biri bulunmuyor. Kou'nun iki bölümdür ara ara gördüğümüz geçmişi ve babasıyla ilişkisi bile çok özgün. Küçükken Kou'ya yaptığı her şeyi iade etmesini isteyen -lafta- Ichinomiya Seki bu çocuktan kendi altını temizlemesini bile istemiş. Kou'nun babasını ağzında emzik, altı bağlı bir halde görmek kahkahalara boğulmaya yetiyor. Kou ise yeni yaşantısına uyum sağlamakta güçlük çekiyor ve köprü altındaki bu hayatı geçici görüyor. Belki zamanla o da bu yörenin ahalisi olabilir.

    Bölümün ikinci yarısındaysa Kou'nun köprü altı eşrafına takdimi ve kendisine düzenlenen hoşgeldin partisi var. Şimdi ben karakterleri detaylıca yazayım, çeşitliliğe siz karar verin: Yıldız kafalı Hoshi, beyaz çizgilerin dışında yürüyemediği için elinde boyayla dolaşan Shiro, uzi taşıyan erkek bir "Rahibe", kafalarında metal birer plaka olan Tetsuo ve Tetsuro kardeşler. Bir de bölgenin sorumlusu, bariz bir kappa kostümü giymesine rağmen kappa olduğuna inanan Sonchou tabii. Daha tanıştırılmamış karakterler de var ama iki bölüm için böylesine bir kadro sunulması gelecekteki bölümlerin "manyaklığı" hakkında bir fikir veriyor.

    Arakawa Under the Bridge absürt bir mizah serisi... şimdilik. Şehir hayatından bir şekilde kendilerini soyutlamış insanların buluşma noktası olan bu "köprü" bakalım Kou'nun ya da yeni ismiyle Recruit'in hayatını nasıl değiştirecek. Bu seri orijinal bir mizah anlayışı arayanlar için biçilmiş kaftan.

    0 Görüş:

    Yorum Gönder

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi