• K - 01




    Sonbahar sezonunun en beklenen serisi olan K, yayına başlayacağı güne kadar sızdırılan fragman videoları hariç hakkında hiçbir bilgi paylaşılmayan bir animeydi. Özgün bir anime olmasından kelli GoHands'in sır gibi sakladığı hikaye ilk bakışta bilindik bir iyi-kötü savaşını andırıyor.

    Toplum düzenini koruyan, kolluk kuvvet benzeri bir ekip ile serserilerden oluşan bir diğer grubun arasındaki mücadeleyle açılan bölüm serinin hikayesi hakkında yalnızca minik ipuçları vererek ilerliyor. Animenin özgünlüğü muhafaza edilirken açılış bölümü ve dolayısıyla seri, teknik departman anlamında resmen bir GoHands gövde gösterisine dönüşüyor.

    GoHands'in iki yıldır yayınladığı Mardock Scramble filmlerinde gösterdiği üstün nitelikli animasyon K sayesinde resmen serileştirilmiş bir hüviyete bürünüyor. Açıkçası ancak bir filmin bütçesine uygun düşebilecek kadar detaylı ve yenilikçi bu animasyonu yalnızca filmlerde görebilmek kendi adıma hem sevindirici hem de üzücüydü. Mardock Scramble ile özdeşleşmiş bu tekniklerin saflığını şimdi biraz kaybettiğini düşünüyorum lakin haftalık süreçte böylesi bir animasyonla karşılaşabilecek olmama ise çok seviniyorum.

    Öte yandan, MS filmlerindeki kadroyu K için neredeyse tamamen korumuş GoHands sırtını sadece animasyona yaslamıyor. Serinin müzikleri olağanüstü! Özellikle kovalamaca sahnelerine gösterdikleri uyum zaten kusursuz bir seviyede ancak seçilen parçalar kesinlikle çok doğru tercihler. Hele ki elektronik müzik temelli ara parçalar bende hemen şimdi OST'yi dinleme isteği uyandırdılar.

    Serinin o gizeminin devam ettiği ve sezonun en beklenen animesi olmasına yol açan haftalarda duyurulan seslendirme kadrosu da beklentileri tavan yapmıştı, ki ilk bölümün ardından o beklentilerin layığını bulduğuna inanıyorum. Sözün özü, animasyon+müzik+seslendirme sayesinde teknik anlamda -ilk bölüm için konuşacak olursak- sezonun en tepedeki animesi K.

    Hikaye anlatımına gelindiğiyse bilinçli yapıldığı belli olan ilginç bir seçimden bahsedebiliriz. Mardock Scramble'ın tabiatı gereği sahip olduğu uzun metraj sinemasal anlatım K'de adeta bir video klipler kolajına dönüştürülmüş. Muazzam seçilmiş ve sahnelere ekstra bir değer katan şarkılar tersten bakıldığında ise bölümü görselleştirilmiş bir müzik ziyafetine çeviriyorlar. Animeleştirmeden önce tasarlanmış resimli taslak (storyboard) yerleşimi bölümün içinde rahatlıkla seçilebilir bir görüntü çiziyor. "Kaykaylı karakterin saldırma sahnesinde arkada şu parça çalar" - "Başkarakterin kaçmaya başladığı sahneye şu parçayla bağlanır" - "Akabinde gelen kılıçlı delikanlının kurtarma sahnesinde şu parça girer" vb. hayli metodik bir anlatım göze çarpıyor.

    Belki de serinin tamamen özgün bir yapım olmasından ve bu nedenle ilk bölümün de gerçek bir reklam stratejisi gibi görülmesinden dolayı bu video klip mantığını mazur görmek lazım. Serinin tamamının bu kadar statik bir anlatım güdeceğini zannetmiyorum. Sonuçta iyiyle kötünün savaşı gibi görünen ama ne iyilerin o kadar iyi  ne de kötülerin o kadar kötü olmadıkları bir animeyle karşı karşıyayız. 13 bölüm süreceği gibi bir bilgi var ANN'de, ki böylesi büyük bir bütçe için son derece makul bir periyot olarak düşünülebilir. Şimdilik aşikar olan tek dezavantajı, bu kadar geniş bir karakter kadrosunu gerektiği yere taşıyıp taşıyamayacağı. 13 bölüm için pek de olası gözükmüyor.

    6 Görüş:

    1. No 6 daki BL çiftin neredeyse aynısı var bunda. Shounen ai mı olacak acaba?

      YanıtlaSil
    2. Hem shounen hem de bishounen havası var ilk bölümde. Sanki muhteşem animasyonu ve müziklerin yanında konuyu biraz arka plana atıp izleyici kitlesine oynamışlar gibi göründü. Hem genç kızların beğeneceği bishiler serpiştirmişler hem de genç oğlanların seveceği türden süper güçler, aksiyon sahneleri yerleştirmişler gibime geldi. Bence shounen ai'ye kaymaz ama.

      YanıtlaSil
    3. Shounen aiye kaymamasını ümit ediyorum...
      Ayrıca animasyonları tanımlamam gerekirse tek diyeceğim ''mavi''olur cidden seride her yerde mavi renk kullanılmış ilk başlarda göze hoş güzeksede parlaklığı yüksek olduğundan gözü epey yorabiliyor

      YanıtlaSil
    4. Neko var orda sevilecek ve satacak türden bir yapım izlemesi keyifli

      YanıtlaSil
    5. K, içi boş anlatımıyla, karizma karakterleri ve aşk mevzuularıyla, içinde özellikle "neko"msu seksi kız barındırmasıyla, bolca animasyonlu savaş sahneleriyle bana göre bu sezonun en dışı fiyakalı ancak içi boş animesi...

      YanıtlaSil
    6. Daha serinin 3 bölümü çıktı şimdiden başarısız olarak damgalamak saçmalık olur önümüzdeki 10 bölümde ne olacağı bence hiç belli olmaz fakat şuan kötü gittiğine katılıyorum

      YanıtlaSil

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi