• Natsuyuki Rendezvous - İnceleme


     

    Gövdesi kırılmış, dalları kurumuş, toprağı çatlamış bir bitki yeniden çiçek açabilir mi? Toprağın altında yatan kökler, yitip gitmiş bu bitkinin bir kez daha serpilmesini sağlayacak kadar istekli olabilirler mi? Yoksa aynı kökler, üzerine konup beslenecek arıları kıskandıkları için çiçeği de toprağın altına çekmeye çalışabilirler mi?

     

    Natsuyuki Rendezvous tipik bir noitaminA serisi. Yine 11 bölümlük, kısa ama öz; yine yetişkin karakterleriyle, yetişkin izleyicilere yönelik bir seri. Hepi topu üç karakteri ve bunların arasında serpilen bir aşk üçgenini anlatan bir konusu var: Genç Hazuki, çiçek dükkanının sahibesi Rokka ve Rokka'nın merhum kocası Atsushi.

    Aslında seri boyunca asıl serpilen, aşk üçgeni değil Rokka'nın kendisi. Merhum kocasını unutmamış ama onun ölümünün üstesinden de gelememiş olan Rokka, işlettiği çiçek dükkanına sürekli gidip gelen ve bir süre sonra da dükkanda çalışmaya başlayan Hazuki'nin kendisine karşı gösterdiği ilgi sayesinde yeniden kalbini açmaya başlıyor. Oysa hayalet olarak etrafta dolaşan merhum kocanın, yani Atsushi'nin bu yakınlaşmaya izin vermeye niyeti yok; Rokka'yı köklerine çekmek için elinden geleni yapıyor.

     

    Serinin tamamı, bu sözünü ettiğim toprak-üstü-altı mücadelesini aktarmaya çalışıyor. Atsushi en ufak fırsatı bile değerlendirmek için kılı kırk yararak genç rakibinin önüne taşlar koyuyor. Aynı şekilde, Rokka ile değerlendirmek istediği her romantik fırsatın peşinde koşan Hazuki de bir yandan Atsushi'den kurtulmaya, bir yandan da kadının kalbini çalmaya uğraşıyor.

    Fakat seri, bu mücadele boyunca yavaş yavaş tarafsızlaşmaya ve izleyiciyi de muazzam bir empati duygusuyla yalnız bırakmaya başlıyor. Bölümler ilerledikçe köklerin ne kadar derinlere uzadıklarını, çiçeğin serpilmesi için çok ciddi bir azim gerektiğini, bal hazırlığına girişmiş arının da işinin o kadar kolay olmadığını görüyoruz. Empatiyi desteklemek ve elbette kuvvetlendirmek adına, bir fantezinin içine insanı ve gerçek dünyanın içine de hayaleti taşıyan seri, ilk bölümlerinde kurmuş gibi göründüğü yapıyı (toprağı) elinden geldiği kadar ters düz ediyor. Yerini yadırgayan ve merakına yenik düşerek bu yeni ve tuhaf toprağı araştıran çiçek ise tersine dönmüş bu dünyada ne yapacağına karar vermek için kendi duygularını keşfe çıkıyor.

    Nihayetinde, Natsuyuki Rendezvous toprağı eşeledikçe köklerinden çok daha fazlasını bulabileceğiniz bir çiçeğin empati yüklü masalını vadediyor. Ne kadarını kazacağınız size kalmış...

    0 Görüş:

    Yorum Gönder

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi