• Houkago Midnighters



    Bir okulu ziyaret eden üç küçük çocuk yaramazlıklarıyla etrafa zarar verip bilim odasını talan etmektelerdir. Bu odada yer alan bir anatomi modelinin (Kunstrijk) ve bir insan iskeletinin (Goth) aslında canlı olduklarını ve bu okulun gece çöktüğünde tuhaf olaylara sahne olan bir yer olduğunu bilmiyorlardır. Okulu terk etmelerinin ardından, Kunstrijk ortalığı dağıtmalarının cezasını ödetmek için bu çocukları gerisingeri okula çağırır. Ertesi gün kapatılacak bilim odasını kurtarmak için bu çocukları kullanıp onlardan intikam almak isteyen Kunstrijk, onları üç tehlikeli sınava sokacak ve başarıyla geçtikleri takdirde kazanacakları madalyaları kullanarak bilim odasını kurtaracaktır.



    Indiana Jones'u andıran bir yazı fontuyla adını ekrana yansıtarak başlayan After School Midnighters, şüpheye yer bırakmayacak kadar zararsız ve eğlenceli bir çocuk filmi. Tamamında CGI kullanılarak hazırlanmış, yer yer harika bir çıtaya ulaşan animasyonuyla Pixar yapımlarını andıran bir albeniye sahip olan film büyük çoğunluğunda da aynı yapımların temelini oluşturan aksiyondan beslenerek hikayesini anlatmaya uğraşıyor.

    Başkarakter olan anatomi modelinin ve onun ayakçısı iskeletin komedi yükünü sırtladıkları filmde, üç küçük bacaksızın hayli bilindik karakterler olmaları (meraklı ve safdil, kibirli ve cahil, bilgili ve tuhaf) odak noktasının aksiyondan uzaklaşmamasına ve gayet yerinde düşünülmüş espriler haricinde başka hiçbir unsurun dikkat çekmemesine yol açıyor. Hal böyle olunca da Houkago Midnighters izlerken hiç sıkmayan, eğlenceli ve komik bir maceraya rahatlıkla dönüşme fırsatı buluyor.



    Godfather tavşanlar, dijital hayaletler, balık kostümü giymiş balık adam, manken fabrikasına düşen anatomi modeli gibi esprilerin yanında Kunstrijk ve Goth arasındaki diyaloglar aracılığıyla iyi bir mizahi ton yakalayan film arka planda ara ara işlediği zaman yolculuğu temasını sonda tekrar kullanarak oldukça ilginç bir derinlik kazanıyor. Zaman zaman aşırı kaçmış gibi görülmesi muhtemel esprilerin haricinde animasyonu ve dinamizmiyle çocukların bayılacağı, yetişkinlerin eğleneceği kaliteli bir seyirlik olan Houkago Midnighters; Batı'dan alışık olduğumuz hikaye esinlenmelerini, Doğu'dan gelen animasyon benzerliğiyle cevaplaması açısından da gayet ilginç bir deneyim sunuyor.

    0 Görüş:

    Yorum Gönder

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi