• Persona 4 The Animation


    Persona 4 The Animation

    Angel Beats! gibi görece başarılı bir projeden sonra Kamisama Dolls ile kariyerine devam eden Kishi Seiji bu çok popüler oyunun anime uyarlamasında da yönetmen koltuğunda.

    Sağanak yağmurdan sonra ortaya çıkan sisle birlikte gizemli cinayetler işlenmektedir. Yalnızca geceleri yayın yapan Mayonaka TV ile ilgili dedikodular yayılmaya başlamıştır. Yayın sırasında ekrana bakan kişinin karşı tarafta "diğer yarısını" görebileceği söylenmektedir. Bu faili meçhul cinayetleri duyduktan sonra karakterlerimiz gizemli TV kanalını izlemiş ve olaya şahit olmuşlardır. Baş kahramanımız kanalı izlerken bedeninin ekrandan geçerek gölgelerle dolu bir dünyaya aktığını fark eder. Bunu öğrendikten sonra tüm karakterler aynı deneyimi yaşamaya karar verirler ve cinayete kurban gidenlerle Mayonaka TV arasında bir bağ bulunduğunu keşfederler.

    Yönetmen: Kishi Seiji

    Fragman

     

    Neden?

    Küçükken gazetelerin verdiği "noktaları birleştir" oyununu çözerdik, hatırlar mısınız? Noktaları birleştirdiğimizde bir hayvanın veya nesnenin şekli ortaya çıkardı. Edebiyatta bu noktalar darmadağındır. Okur bu noktaları istediği gibi birleştirir, yeni şekiller meydana getirip istediğini elde edebilir. Buna "özgür algı" diyorum. Sinemada ise bu noktalar zaten yönetmen tarafından birleştirilip içi de boyanmış bir şekilde önünüze sunulur. Siz perdede bir insan gördüğünüzde bu insanın gerçekten var olduğunu ve oyunculuk yaptığını bilirsiniz. Dolayısıyla beyniniz anlatılan konuyu bu insanın üzerinden yorumlamaya güdülenir ve anlatılanlar hangi türde (korku/fantastik/drama/komedi vb.) olursa olsun sizin aklınız senaryo aşamasında yazılan metni (edebiyat) yönetmenin anlatımında idrak etmeye yönelir. Buna da "tarifeli algı" diyorum.

    Animasyonda ise bu noktalar birleştirilmiş olmalarına rağmen içleri bomboştur. Meydana getirilmiş şeklin neyi sembolize edeceğine karar vermek sizin seçiminizdedir. Bir insanı izlerken onun yaşayan bir varlık, oyunculuk yapan bir aktör olmadığının bilincindesinizdir. Gördüklerinizin hiçbirinin gerçek olmadığını bilir, hepsinin bir çizerin elinden ekrana yansıdığının farkında olarak izlemeye devam edersiniz. Bu anlatım tekniği de anlatılan konuyla yakınlaşmanızı kolaylaştırır. Edebiyat kadar özgür olmasa da izleyiciyi sinemadan çok daha serbest bırakmakta ve hikayeyi ön plana çıkarmayı başarmaktadır. Buna henüz bir isim bulamadım, zaten bu yüzden izliyorum.

    Followers

    Sugoi